Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljung: "Tobias är en vardagshjälte"

Vintern stora ÖSK-värvning har mest nött bänk. Men mot Landskrona var mittfältaren Tobias Nilsson tillbaka i startelvan.
- Han är en vardagshjälte, hyllar tränaren Peo Ljung.

Tobias Nilsson kom från allsvenska Åtvidaberg för att bidra med rutin till ett mittfält med övervikt på talanger. Med treårskontraktet signalerade ÖSK att detta var en av årets stora profilvärvningar.

 Men starten av superettan har inte gått på räls. Tobias har plågats av en ansträngd muskelskada i ena låret. Och i den tredje omgången byttes han ut redan i halvtid i förlustmatchen på Söderstadion mot Hammarby. Sedan dess har han stått utanför startelvan i åtta omgångar innan det blev comeback mot Landskrona.

Tobias Nilsson svarade för en stark insats tillsammans med Mohammed Saeid på det centrala mittfältet. Åtminstone så länge han orkade.

- Jag är nöjd med valet. Att han kroknade på slutet är naturligt när det var så länge sedan han startade.

Varför fick han starta nu?- Det är precis om för alla andra: Först och främst är det formbesked som gäller. Vi ger alla spelare chansen att visa att de ska starta. Han har kommit lite efter på grund av sin skada men tränat och gnuggat sig in på den här positionen efter att ha gjort några bra U21-matcher på slutet.

För omgivningen kan det tyckas konstigt, men för ÖSK-tränaren finns det ingen dramatik i att en tung vintervärvning fått stå utanför startelvan så länge.

- Jag känner mig inte alls stressad av att han är en profilvärvning. Det finns många större spelare, i större ligor som tar extremt långt tid på sig innan de passar in. Vissa gör det aldrig. Det är fullt naturligt han fått vänta lite.

-Tobias har först och främst flutit in i truppen på ett bra socialt sätt. Vi vet att han har karaktär att klara denna situation. Det var vi bombis på redan vid värvningen. Och det är en oerhört viktig kvalitet i det här laget. Han är därför en vardagshjälte.

Han kom högre upp i sin mittfältsposition. Var det medvetet?- Absolut. Det har vi jobbat jättemycket på. Han tog i de första matcherna omedvetet ett lite för stort djup bakåt. Jag tycker han i dag flyttade fram positionerna och det är vi glada för. Han har bara varit här ett halvår och jag är övertygad om att vi får mycket nytta av Tobias framöver.

ÖSK-tränaren var självklart mycket nöjd med hela lagets insats mot Landskrona. Särskilt den första halvlekens spel trots att den blev mållös.

- Vi hade nykomponerade centrallinjer i varje lagdel. Men alla skötte sig bra och våra två forwards jobbade bra ihop på topp.

- Jag är otroligt glad för segern och att Peter Samuelsson fick göra två mål i andra halvlek var väldigt kul. Han har jobbat hårt en längre tid och fick nu äntligen peta in sina bollar.

Var det självklart att Hasani var den anfallare som skulle bytas ut när Atashkadeh kom in?- Ja, han hade fått en liten fotskada i slutet av första halvlek, ett genomtramp. Han kunde inte spela vidare. Peter hade bara lite kramp, det var inte mycket att böla över, säger Peo Ljung lite skämtsamt.

Lurade du Peter Samuelsson med en röd tröja för att han skulle bli målskytt?- Ha, ha. Jag sa innan matchen att det var ett generalmisstag av materialaren att ta med sig röda tröjor till Landskrona. Det är som ett rött skynke här men vi klarade oss.

Inte för degerforsaren Peter?- Nej, jag tänkte andra tankar, säger Peo Ljung som i många år levt med rivaliteten mellan rödtröjade HIF och svartvita Landskrona Bois.

ÖSK-tränaren väljer också att hylla en av sina inhoppare.

- Det som avgör en sådan här match är att vi till exempel har en bänk med William Atashkadeh. Han är en spelare som de allsvenska klubbarna borde ha race för att försöka få tag i. William har enorma kvaliteter. Det bara lyser kvalitet kring den killen. Det är något som gör att vi kan skapa chansar och vara vassa hela tiden ut, säger Peo Ljung.