Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljunggren historisk – tog sjunde segern i Novemberkåsan: "Sjukt skönt"

Novemberkåsan firade 100 år. Ingen är större i tävlingens historia än Joakim Ljunggren. Natten mot söndag blev Karlskogaföraren först till sju segrar i ett av svensk idrotts största kraftprov.

Annons

02.44, natten mot söndagen, blev han historiskt unik, en gång för alla.

Då gjorde Karlskogaföraren Joakim Ljunggren, 30, det ingen annan gjort i Novemberkåsans 100-åriga historia: Vunnit den sju gånger.

Efter att i Vimmerby förra året ha tangerat rekordet och blivit den fjärde genom tiderna att ta hem svensk enduros mest klassiska och tuffaste tävling sex gånger är han nu, efter årets tävling i skogarna utanför Uddevalla, helt själv om sju titlar.

– Sjukt skönt. Man är nervös in till sista metern eftersom det är så tufft. Ja, det har varit en jäkligt lång och tuff kåsa, och nervöst. Jag har ju haft en bra ledning hela tiden, men då blir man extra nervös för att man ska köra sönder någonting, säger Ljunggren till Kåsaradion direkt efter målgång.

Vad tänkte du när du stod och laddade för den allra sista sträckan?– Bara att jag skulle ta det i mål med grejerna hela. Det blev mycket sidovägar och ta det lugnt och kolla spår nu sista biten … Det har varit lite dippar under det här dygnet, det har varit tufft. Men fy fan va kul att klara av det!

När huvudkonkurrenterna försvann en efter en under den tuffa kåsan blev Ljunggrens segermarginal massiv, om än drygt sex minuter mindre än hans egen rekordnotering från 2009.

Ljunggren klarade av de 15 specialsträckorna på sammanlagt sex timmar, 50 minuter och 56,07 sekunder, medan tvåan, hans klubbkompis Niklas Persson, även han från Karlskoga, blev tvåa, 33 minuter och 39 sekunder bakom Ljunggren.

Kumlas nyblivne EM-guldmedaljör Martin Sundin fullbordade en ren länspall när han tog tredjeplatsen, nästan 44 minuter bakom Ljunggren.

Askersunds Oliver Nelson var länge med i kampen om segern i juniorklassen, men fick nöja sig med en tredjeplats efter att ha tappat över 17 minuter på segraren Jesper Börjesson, klubbkompis med Nelson i Tibro, på den allra sista sträckan. I sammandraget var Nelson 17,5 minuter bakom Börjesson. Nelson blev sjua totalt.

För 2015 års kåsa var inte bara historisk för att Ljunggren tog en sjunde seger – eller för att tävlingen firade 100-årsjubilem – utan också för att det en av de tuffare upplagorna.

Bara på den första nattsträckan, av tio, bröt 46 av de 151 förare som startade på lördagsmorgonen.

Totalt tog sig bara 26 förare i mål inom den stipulerade maxtiden, medan 125 alltså tvingades bryta eller missade respittiden.

Enda kvinnan i tävlingen, Grumstjejen Amanda Elvin, tog sig längre än de flesta, men tvingades bryta efter tio av 15 sträckor, efter ett av två nattvarv. Bland förarna som bröt fanns tvåan och trean från dagsetappen, Skövdes Albin Elowson och örebroaren Johan Edlund, Karlskoga EK, Karlskogaföraren Pontus Skog som länge ledde juniorklassen samt Örebro Hockey-legendaren Emil Kåberg. Kumlajunioren Martin Iggmark blev utesluten för att ha tagit emot otillåten hjälp.

Förutom sina segrar i Novemberkåsan har Ljunggren vunnit elva SM-guld och nio VM-medaljer.

Läs mycket mer om Novemberkåsan i måndagens NA, papperstidningen.