Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusmanifestation mot droger – "allt fler blir utslagna"

På torsdagskvällen hölls en ljusmanifestation mot droger och alkohol på Våghustorget i centrala Örebro.
– Allt fler blir utslagna på grund av droger, förklarade polischefen Annika Laestadius.

Det är studieförbundet NBV som tillsammans med Örebro läns nykterhetsförbund samt ytterligare sju organisationer organiserar den här kvällen. Tanken är att manifestera mot droger och att minnas dem som dött av sin beroendesjukdom eller omkommit i trafiken på grund av alkohol och droger.

– Vi vill belysa för alla hur farligt det är med alkohol och droger och vi vill att våra politiker får upp ögonen så att samhället får mer resurser till att jobba med de här frågorna, säger Lena Wiking, NBV.

Hon pekar på att Sverige ligger i topp inom EU när det gäller narkotikadödligheten. 2014 dog 765 personer i Sverige på grund av narkotika. Det var en ökning med 30 procent jämfört med 2013 då 589 svenskar dog.

Lena Wiking har på nära håll sett vilka ödesdigra konsekvenser ett narkotikamissbruk kan medföra.

– Jag hade en bror som gick bort för 18 år sedan på grund av en överdos så jag är väldigt engagerad i de här frågorna, berättar Lena.

Från en scen på torget hölls tal av olika personer, bland annat Annika Laestadius som är polischef för lokalpolisområde Örebro. Hon berättade att mycket av polisens resurser går åt till att förebygga och bekämpa brottslighet som har sin grund i alkohol och narkotika.

– Tyvärr ser inte situationen så bra ut och allt fler personer blir utslagna på grund av droger. Det här är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpa till att lösa, förklarade Laestadius.

Moderator under kvällen var Maria Andersson som har skrivit boken Mitt liv, mitt beslut som handlar om hur det är att växa upp som barn till en missbrukare.

Vill du fortsätta att vara säker på att få de senaste nyheterna från NA? Här kan du uppdatera till vår senaste app.