Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnarberg ett föredöme

I en undersökning från SKL hamnar Ljusnarsberg i topp vad gäller utskrivningen av tunga psykmediciner till de äldre. Det vill säga: De är bäst i Sverige på att skriva ut få psykofarmaka till personer över 80 år.

Annons

Socialstyrelsen har under flera år påpekat att äldre felbehandlas med läkemedel och att det finns brister vad gäller förskrivning och uppföljning av läkemedel till äldre personer.

Ljusnarsbergs kommun skulle dock kunna vara ett föredöme. Endast 1,5 procent av alla personer över 80 år i kommunen hade under 2009 tre eller fler typer av psykofarmaka.

Ljusnarsberg är därmed den kommun i landet som är bäst på att dela ut minst antal tunga psykmediciner. Det visar rapporten ”Öppna jämförelser 2009 – Vård och omsorg om äldre” som Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterar för tredje gången.

Distriktsläkaren nöjd

Andelen äldre personer över 80 år som får tio eller fler läkemedel är också låg. Enligt statistiken hade 6,5 procent tio eller fler läkemedel, vilket ger Ljusnarsberg en tredje plats i riket.

Siffrorna i 2008 års rapport visade liknande resultat.

– Det känns bra och jag är verkligen glad för det, säger distriktsläkaren Per Hajslund, som ansvarar för medicineringen inom kommunens äldreomsorg.

En stor del av den kritik som Socialstyrelsen riktar mot medicineringen till äldre tror Hajslund beror på alla personalneddragningar som gjorts inom äldrevården. De flesta som mår psykiskt dåligt skulle må bättre av att ha någon som ägnade dem mer tid. Den extra tryggheten skulle sin tur minska medicineringen per automatik, säger han.

– En person som får psykofarmaka blir inte enbart omtöcknad. Den blir även stelare i kroppen och får sämre balans, vilket kan leda till att personen ramlar och får exempelvis en höftfraktur.

Bra samarbete viktigt

Framgången för Ljusnarsberg tror han till stor del beror på det så kallade APO-dos systemet (se faktaruta) kommunen använder sig av.

Minst en gång per år ser Per Hajslund över patienternas fasta medicinering. Medicineringen för personer som får psykofarmaka ses över ungefär en gång i veckan.

– Det här fungerar bra. Mycket tack vare det goda samarbetet med personalen inom äldrevården. De är mina ögon och öron ute på golvet.

– Jag har också jobbat med det här sedan 1979 och känner de flesta patienterna, vilket så klart är lättare på en liten ort.

Fakta: APO-dos

Apodos, Apotekets Dosexpedierade Läkemedel, är ett alternativ för personer med regelbunden medicinering.

Läkemedlen förpackas i dospåsar och varje förpackning innehåller alla de läkemedel som patienten ska ta vid ett och samma tillfälle.

Cirka 155 000 personer är i dag ordinerade Apodos, men andelen beräknas öka.

Källa: Örebro läns landsting