Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnarsberg går back

Ljusnarsbergs kommuns bokslut för 2009 börjar bli klart. Kommunens verksamhet har gått med ett minus på 450 000 kronor. Det är betydligt bättre än prognosen under senhösten.

– Resultatet för Bergslagens kommunalteknik är inte klart, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Senaste rapporten säger att det ser ut att bli ett plus på 50 000 kronor för vatten och avlopp samt drygt 250 000 kronor i plus på renhållningen.

Kommunen hade dock i budgeten räknat med ett plus på en miljon kronor. I stället ser det ut att bli ett minus på 700 000 kronor.

– Det är oklart om BKT:s resultat ska redovisas i kommunens bokslut. Den frågan håller jag på att utreda. Hur vi ska göra beror lbland annat på hur de andra kommunerna hanterar BKT-siffrorna, säger ekonomichefen.

Allmänna utskottet redovisar ett överskott på 5,2 miljoner kronor för 2009. Det är de sänkta arbetsgivaravgifterna, som infördes i slutet av fjolåret, som är huvudorsaken till det positiva resultatet.

Bättre än budget

– Sociala utskottet gick minus med 4,3 miljoner kronor och bildningsutskottet hamnar på ett underskott på 755 000 kronor. Bildningsförvaltningens resultat är bättre än prognosen medan sociala utskottets resultat är något sämre än prognosen.

Skatteintäkterna för 2009 ser ut att bli cirka 350 000 kronor bättre än beräknat enligt den senaste prognosen. Dessa intäkter läggs som en pluspost innevarande år.

– I år kommer skatteintäkterna att bli betydligt bättre än budget, säger ekonomichefen. Det handlar om 2,5 miljoner kronor eller 500 kronor per invånare.

Fastighetsavgifterna väntas också inbringa mer pengar till kommunen än vad politikerna kalkylerat med i årets budget. Det handlar om 300 000 kronor.

Noterbart i övrigt är att kommunens lönekostnader för januari-februari i år är 559 000 kronor lägre jämfört med motsvarande period i fjol.