Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsgården blir boendeför ensamkommande barn

Bergsgården i Kopparberg kommer att bli boende för ensamkommande barn från och med i maj i år. Innan inflyttning sker kommer en mindre ombyggnad att ske. Ritningar finns och en ansökan om bygglov ligger hos Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Annons

– Bergsgården var inte huvudalternativet från början, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Men de andra alternativ vi tittade på blev för dyra.

Ljusnarsbergs kommun har skrivit ett avtal med Migrationsverket. Avtalet gäller från årsskiftet och 29 månader framåt. Överenskommelsen innebär att kommunen har 15 platser, varav tre är avsedda för asylsökande.

– Från första maj kommer vi att ta emot ensamkommande barn i åldrarna 13–17 år, säger Roger Lantz, som utsetts till chef för den här verksamheten. I vilken takt barnen kommer vet jag inte. Det blir en sak vi får diskutera med Migrationsverket.

Kommunen får 1 900 kronor per dygn för varje plats som är utnyttjad. När det gäller platser som inte är utnyttjade betalar Migrationsverket 1 600 kronor per dygn.

– Sedan tillkommer olika engångsersättningar, säger socialchef Charlotte Dahlbom.

Ljusnarsbergs kommun ska rekrytera personer till tio tjänster. I onsdags hade 40 personer sökt tjänsterna. Ansökningstiden går ut den 11 februari.

– Det är ett bra intresse, säger Roger Lantz. Målsättningen är att hälften av dem som anställs är kvinnor. Det ser ut att kunna hålla.

När kommunstyrelsen informerades om att Bergsgården blir boende för de ensamkommande barnen handlade de flesta frågorna om allmänheten fått någon information.

– Vi har inte informerat om Bergsgården, säger kommunchef Tommy Larserö. Vi ville först höra vad politikerna har att säga. Socialdemokraten Gert Stark ser gärna att kommunen anordnar ett offentligt möte där kommunen och Migrationsverket representeras.

– Jag tror det vore bra så att allmänheten får ställa frågor, säger han.

Mer läsning

Annons