Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för gratisfiske i Garhytteån

Ett 30-tal sponsorer står bakom årets gratis ädelfiske i Garhytteån i centrala Kopparberg. 30 000 kronor finns till isättning av regnbåge.

Annons

– I dagarna har vi släppt i 140 kilo regnbåge i varierande storlek. Det här var den andra av tre isättningar i år. Årets sista isättning kommer att ske i augusti, säger Pentti Junttila.

Det har gått nio år sedan han tog initiativet till gratisfiske i ån. Pentti gick då ut och raggade privata sponsorer. Och intresset har varit gott hela tiden.

– Varenda krona går till inköp av fisk, säger initiativtagaren. Hela tiden har vi köpt regnbåge från fiskodlingen i Kloten.

Ädelfisken går att fånga i ån på sträckan mellan Finnhyttan och Folkets hus i Kopparberg. Fisket är öppet för alla oavsett om vederbörande bor i Ljusnarsbergs kommun eller någon annanstans.

Enkla regler

– Reglerna är enkla. Varje fiskare får använda ett spö och fånga högst två fiskar per dag. Reglerna finns för att så många som möjligt ska kunna få fisk.

Årets premiär för gratisfisket inföll den 17 maj. Första dagen passade många invånare på att att fiska. Ett antal av dem hade tur att få regnbåge.

Gott om fiskare

– Hur många fiskar som fångats hittills vet jag inte, säger Pentti Junttila. Men visst har det dragits upp en del regnbåge.

Det finns heller ingen statistik som omtalar hur många som utnyttjar gratisfisket. Däremot vet initiativtagaren att det dagarna efter varje isläpp brukar vara gott om fiskare vid ån.

– Däremot brukar intresset avta en tid efter varje isättning, säger Pentti som menar att gratisfisket lockar en och annan besökare till orten.

Mer läsning

Annons