Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De första barnen har kommit

De första ensamkommande flyktingbarnen har anlänt till Kopparberg och Bergsgården. Det är sex pojkar, samtliga är mellan 14 och 16 år och kommer från Afghanistan.

Annons

– Vi har plats för 15 ungdomar, säger socialchef Charlotte Dahlbom, som informerade kommunstyrelsen i går om att verksamheten kommit igång.

– Det finns inget beslut taget från kommunens sida att det ska vara specifikt pojkar eller flickor. Kommer det flickor kan vi placera dem i familjehem.

Tio anställda

Kommunen har anställt tio personer och byggt om Bergsgården för att den ska passa till boende för ensamkommande barn. Hittills har dock kommunen inte fått några pengar från Migrationsverket.

– Vi ligger ute med löner för de anställda eftersom vi får rekvirera pengar med tre månaders fördröjning, säger socialchefen.

Dyrare än budget

Ombyggnaden av Bergsgården har blivit dyrare jämfört med budget. Därför kommer övervåningen i Bergsgården inte att byggas om till boenderum. Så var egentligen tanken från början.

– Det visade sig att vi skulle bli tvungna att förbättra brandskyddet i så fall. Det var förenat med stora kostnader. Och utifrån vår ekonomiska situation ändrade vi planerna efter besked från brandmyndigheten.

Sju i annexet

Ungdomarna kommer dock ändå att få plats. Åtta inryms i Bergsgårdens bottenvåning och övriga sju får bo i annexet.

Överförmyndarnämnden jobbar nu med att få fram goda män till alla ungdomar som kommer till Ljusnarsberg.

– Det finns flera här som är intresserade att bli god man, säger Pirjo Nilsson (S), ordförande i överförmyndarnämnden. Jag hoppas att vi går i land med det här.

Mer läsning

Annons