Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 24 år lämnarDorrit över taktpinnen

Planen var att studera antikhistoria. När den utbildningen lades ner satsade hon istället på musiken. Ett val Dorrit Pade aldrig ångrat. Efter att i 24 år har styrt den kommunala musikskolan lämnar hon dock över rodret.

Annons
Pensionsadags. Efter 30 år inom skolväsendet i Ljusnarsberg, de senaste 24 som rektor för musikskolan, går Dorrit Pade nu i pension.

Musikkonservatoriet i Köpenhamn blev startskottet för Dorrit Pades kulturella karriär. Med efterföljande studier på operaskolan fick hon sedan en kontraktsanställning på operan i den danska huvudstaden, ett krävande arbete.

Efter några år, när barn nummer två var litet, bestämde sig Dorrit för att ta en paus från operan för att prova på något annat.

En annons om möjligheterna i Lappland lockade familjen till Malå och där blev man kvar i fyra år. Avståndet till Köpenhamn samt det undermåliga kulturutbudet fick dem slutligen att lämna Norrland för Kopparberg.

I mars 1980 fick Dorrit sitt första arbete på orten. Inte som musiklärare, utan som obehörig lärare i bland annat engelska. Samtidigt väntade hon sitt tredje barn.

Under hösten, samma år, konstaterades det att sonen hade en hjärntumör. En tid därefter avled han av sin sjukdom.

– Det blev ett avbräck, både psykiskt och fysiskt.

– Men jag gick tillbaka till arbetet efter jul. Det, samt det faktum att jag hade en dotter på 8 månader att ta hand om, blev min räddning.

1984 lades kommunens musikskola ner. Ett par år senare beslutades det dock att verksamheten skulle återupptas, med Dorrit som musikskolechef.

– Det var ett enormt arbete att starta igen. 99 procent av alla musikelever var nybörjare efter avbrottet.

Musikskoleeleverna var med och spelade överallt, så fort de fick möjlighet. Allt för att profilera musikskolan.

– Det var tuffa år. Utan duktiga medarbetare hade det aldrig gått.

– Visst har det gått upp och ner, men mest upp. Åren som gått har varit fantastiska. Många elever har passerat revy och flera av dem arbetar nu professionellt med musik, säger Dorrit.

Men även om åren varit roliga ser Dorrit nu fram emot att gå i pension.

– Jag planerar att ta privatlektioner i fiol. Och min italienska har blivit rostig, så de studierna vill jag återuppta.

Närstående är också en flytt till Skåne.

Dorrits tjänst kommer nu att delas av Eva Wikström, rektor vid Kyrkbacksskolan och musikläraren Helena Engström Anestedt.

– Hur Eva ska hinna med förstår jag dock inte. Hon har redan säcken full som rektor.

Mer läsning

Annons