Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del satsningar trots kärva tider

Kommunfullmäktige har fastställt Ljusnarsbergs kommuns budget för 2012. Kommunen beräknas göra ett överskott på drygt 1,7 miljoner kronor.

Annons

– Vissa delar av budgeten kan anses vara svaga, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Å andra sidan har vi inga tuffa besparingar som flera kommuner i grannskapet har.

Inga ryggsäckar

Johansson poängterade att alla jobbat målmedvetet för att ta ansvar för den kommunala ekonomin. Hon betonade att det inte finns några ryggsäckar.

– Däremot innehåller budgeten några satsningar. Det ska byggas resecentrum både i Kopparberg och Ställdalen. Under nästa år ska vi jobba med översiktsplanering och vårt nya styrsystem ska utredas.

Minskad befolkning

Nästa års budget bygger bland annat på att befolkningen kommer att minska med 75 personer, en skatteväxling på 34 öre till landstinget och en uppräkning av lönerna med 3,3 procent.

– Hittills i år har vi bara minskat med 35 personer, vilket beror på att vi haft en ökad invandring, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Förhoppningsvis fortsätter den positiva utvecklingen nästa år.

Hoppas på gruvnäringan

Under nästa år är det meningen att fastighetsbolaget Ljusnarsbergs Fastighets AB ska få ny organisatorisk tillhörighet, kollektivtrafiken får tätare avgångar, Herrhagen ska färdigställas och det blir fortsatta anpassningar i förhållande till vikande befolkningsunderlag.

– Sedan hoppas vi på positiv utveckling för Bergskraft och gruvnäringen liksom att bryggeriet ska fortsätta expandera, säger kommunens ekonomichef.

Kommunen har också satt upp flera finansiella mål 2012:

– Resultatnivån ska vara på minst 1,5 miljoner kronor, vi ska amortera minst 5,5 miljoner kronor, likviditeten ska uppgå till 13 miljoner kronor och investeringsbudgeten får inte överstiga 6,5 miljoner kronor, säger Bo Wallströmer.

Mer läsning

Annons