Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rundtur i hantverk och fantasi

Kulturglimtar visade på kreativitet och skaparglädje även detta år. Med mängder av utställare runt omkring i Ljusnarsberg.

Annons

I helgen bjöds det på en konstrunda där alla möjliga former av hantverk kunde beskådas. I hela Ljusnarsberg med omnejd ställde konstnärer ut sina alster.

I Västra Lövfallet kunde besökarna prova på grönslöjd och trådslöjd.

– Det är runt midsommar man gör det här, för då finns det grönt, säger Yvonne Ekholm som hade fullt upp med att binda och fläta blommor.

Grönslöjd är en gammal tradition som förr ansågs bringa lycka och fruktsamhet. Då lövade man ingångarna till hemmen på detta vis.

– Det är mycket magi i det här, säger Yvonne Ekholm.

Hon gillar både blommor och gamla traditioner, därav intresset för de gamla hantverken. Till vardags jobbar hon på Skansen med att tillverka kläder från förr, och det var där hon lärde sig att slöjda med grönt.

– Man måste förmedla det vidare till våra ungdomar. Därför tror jag att det är bra att vi står här idag och sprider traditionen, säger Yvonne Ekholm.

I huset intill ställde Linda Blaauw ut figurer som hon tillverkat genom att tova ull. Hennes figurer tar ibland flera veckor att färdigställa.

– Jag har utvecklat ett behov föratt tova. Jag är nog den enda som åker till Medelhavet med en resväska fylld med ull och nålar, säger Linda Blaauw.

I Hyttnäs i närheten av Ställberg hade Hans Hedborg bjudit in besökare för att se de speciellaväggmålningar som ett rum i hans hus en gång haft och som nu reproducerats av konstnären Pia Zettergren.

Originalbilderna målades av Kers Erik Jönsson år 1938 men togs ned och såldes år 1936. För att få bilderna så lika som originalen som möjligt har Pia Zettergren studerat gamla fotografier.

– Jag har ritat hela mitt liv och gjort bilder. Det här är det största projektet jag hittills haft, säger hon.

Bilderna i Hyttnäs föreställer bibliska historier och händelser från förr. Hela rummet berättar nu återigen en historia.

Mitt inne i Kopparberg ställde fotografen Edolf Andersson ut sina foton. Motiven visar som han beskriver det övergivna och vildvuxna Sverige.

Hans foton visar bland annat skrotbilar som det börjat växa mossa på och en gammal sprejburk som ligger och skräpar i skogen. Och på något vis har han fått dem att se vackra ut.

– Det finns något fint i det råa. Många blir förvånade över att det går att hitta något snyggt i det fula, säger Edolf Andersson.

För att få den där perfekta bilden krävs det tålamod.

– Ibland åker jag tillbaka flera gånger för att hitta rätt ljus, säger Edolf Andersson.

Vissa objekt har han till och med fotat vid olika årstider då skiftningarna i naturen skapar olika effekter.

Att skapa en reaktion hos betraktaren gör han inte bara genom valen av motiv.

– Jag brukar försöka hitta på fyndiga titlar på bilderna också så att folk får fundera lite.

Mångsysslare.  I huset i Hyttnäshar konstnären Pia Zettergren reproducerat Kers Erik Jönssons väggmålningar från år 1838. Dessutom ställde hon ut keramik som hon själv tillverkat.
Ullpojke.  Denna figur har tillverkats genom tovning av konstnären Linda Blaauw.
Törstsläckare. Kusinerna Ella och Klara Hedborg sålde saft och varma mackor till besökande på gården i Hyttnäs.
Yvonne Ekholm visade hur man slöjdar med blommor och grönt.
Fulsnyggt. Edolf Anderssons foton visar kontraster i naturen. Här syns en gammal rostig spis som det börjat växa  mossa på och en hög med stenar där grönska trängt igenom.

Mer läsning

Annons