Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre besökare lånar fler böcker

Ljusnarsbergarna lånar allt fler böcker på biblioteket. Förra året lånades nästan 23 000 böcker ut, visar statistiken.Antalet besökare har dock minskat.

Annons
Hembygdsföreningens Hans Harnisch fanns på plats för att guida besökarna i Ljusnarsbergs historia. Gun Johansson från Patientnämnden och Karin Karlsson tog nyfiket del av deras material.

I går firades Världsbokdagen på biblioteken runt om i landet. Så även i Kopparberg. Alla som lånade en bok deltog i ett boklotteri och alla barn som besökte biblioteket fick en bok att ta med sig hem. Dessutom fanns hembygdsföreningen på plats för att visa upp och sälja böcker och tidsskrifter om Ljusnarsberg.

– Jag går hit flera gånger i veckan. Både för att läsa tidningar och för att låna böcker, sa Karin Karlsson, en av dagens besökare.

Vid en av datorerna satt Birgitta Fransson, även hon en flitig besökare.

– Jag har ingen egen dator och använder därför de som finns på biblioteket. Och så lånar jag en del böcker, förstås, sa hon.

Trenden i landet är att allt färre besöker biblioteken. Så även i Kopparberg. Rekordåret 2009 hade biblioteket i Kopparberg 43 746 besökare. Under 2010 minskade den siffran med nästan 6 500.

– Visst är det tråkigt, och vi hoppas så klart att trenden vänder. Det är viktigt att värna om alla människors rätt till fri information genom biblioteken, sa Margareta Fransson.

Hos bibliotekspersonalen är dock utlåningssiffrorna glädjande. I fjol lånades det ut 621 fler böcker än 2009.

– Ökningen beror sannolikt på det fina skolbiblioteket som numera finns på Kyrkbacksskolan. Tillgång till bra böcker för barn och ungdomar innebär fler utlån, säger Margareta Fransson, på biblioteket i Kopparberg.

På plats under dagen fanns också Patientnämnden i Örebro läns landsting för att informera om sin verksamhet.

Mer läsning

Annons