Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vill slippa ansvar för arkiv

Nu är det dags att kommunen tar ansvar för arkivet efter järnbruket i Högfors, anser Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening.

Annons

Mellan 1766-1955 fanns järnbruket i Högfors. Efter verksamheten finns mängder av arkivmaterial sparat. Det handlar om papper, kartor, bokföring, fotografier och produktionsfakta om järnbruket.

Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening har alla dessa urkunder i sitt förvar. Men föreningen har platsbrist i sitt arkiv som delvis ska byggas om till ett koppar- och järnmuseum och vill nu att kommunen övertar ansvaret för de historiska dokumenten.

– Vi anser inte att det ä r föreningens skyldighet att förvalta lämningarna efter Högfors bruk, skriver Jan Pernstål, ordförande i hembygdsföreningen, i ett brev till kommunstyrelsen.

På 1950-talet hamnade dokumenten i Kopparberg och i föreningens regi. Föreningen föreslår att arkivet placeras i tingshusets källare, att föreningen upprättar en inventarieförteckning och att ett nytt avtal mellan kommunen och föreningen skrivs.

Mer läsning

Annons