Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsdriven gård fylld med aktiva barn

De är inne på fjärde året nu tjejerna i Ställdalens AIK. Varje tisdag slår de upp dörrarna till fritidsgården ”Sött och Surt” i Ställdalen. Mellan 25 och 30 barn kommer varje gång.

Annons
Samling vid tv:n. Stora delar av gänget på fritidsgården bänkade framför videon där en de populära filmerna om Sune spelas.

För ett halvdussin år sedan lade kommunen ned den kommunalt drivna fritidsgården och något år senare kände ett antal medlemmar i Ställdalens AIK att det behövdes en ersättning. Och så blev det alltså. Föreningens sim- och gymnastiksektion tog initiativet och huvudstyrelsen ställde sig bakom.

Ingen brist på barn

– Barnen betalar ingen avgift. Vi får ett bidrag av kommunen, men i övrigt driver föreningen gården själv, berättar Sofia Landmark som är en av fem som hjälps åt att hålla verksamheten i gång.

Att det inte råder någon brist på barn i verksamheten tar hon och de övriga som ett tecken på att fritidsgården är uppskattad även av deras föräldrar.

Det finns alltid minst två vuxna på plats i den gamla affären längs genomfarten. Sofias mamma Eva är på plats varje tisdagskväll, de övriga varvar enligt ett schema.

Barnen är i åldrarna från förskoleklass till årskurs 6. Och att de gillar att kunna träffas och har kul tillsammans är uppenbart. Lokalerna vibrerar av aktiviteter, såväl stojiga som lugna. På väggen hänger ordningsreglerna som barnen själva hjälpt till att formulera.

– Det är sällan eller aldrig det blir några problem. Och då har vi alltid deras egna regler att peka på, säger Sofia.

Kuddrum för vila

– Det är kul att vara här, konstaterar Ida Andersson och Linn Hjalmar medan de sitter och målar tillsammans med några andra tjejer.

Rita och måla kan deltagarna göra. Men utbudet av sysselsättningar stannar inte vid det. I källaren spelas det pingis och innebandy. Prova alla utklädningsplagg som finns är också populärt.

I kuddrummet kan man mysa, antigen ute på golvet eller också kan man krypa in i det gamla väggfasta skåpet och vara för sig själv en stund så som Alva Andersson och William Berg gjorde strax innan filmen med Sune gick i gång i rummet bredvid.

En liten kiosk där det säljs dricka och godis håller fritidsgården också med. Samuel Berg, som är lite äldre än de övriga, hjälper till så Eva och Sofia kan ägna sig åt de andra.

Ibland lämnar allihop den gamla affären. Då ordnas det disko i Folkets hus eller någon aktivitet på Bergslagsvallen.

– Och vårterminen avslutar vi alltid med ett läger vid Sjöändan, berättar Sofia Landmark.

Målarstund. Ledaren Eva Landmark och Emma Kron har en liten stund tillsammans.
Utkädda. I källaren finns massor av kläder att klä ut sig med. Här har Oliver Holtz, Rasmus Andersson och Hugo Bergman hittat en del.

Mer läsning

Annons