Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare misstänkt för bokföringsbrott

En tidigare företagare i Ljusnarsbergs kommun kan ha begått ett bokföringsbrott i samband med en konkurs. Konkursförvaltaren har under sitt arbete hittat omständigheter som lett till att han i dagarna gjort en anmälan till åklagare.

Annons

Under konkursförvaltarens utredning har det framkommit att företagets ägare gjort löneuttag i konkursbolaget med den följden att aktiekapitalet på 100 000 kronor förbrukats.

Samtidigt har bolaget inte bedrivit någon verksamhet i större utsträckning. Detta har gjort att bolaget inte fått in några intäkter.

Oklart när

Konkursförvaltaren har inte kunnat fastställa när obeståndet inträffade. Företaget saknar löpande bokföring för 2010 och 2011. Det finns heller inga preliminära balans- och resultatrapporter för 2009.

I sin rapport skriver konkursförvaltaren att företaget antagligen hamnat på obestånd någon gång under 2010. Det bokföringsmaterial som omhändertagits för perioden 2009-2010 samt de uppgifter företagets ägare lämnat angående att aktiekapitalet förbrukats talar för det.

Underlag saknas

När det gäller bokföringen för 2009 har konkursförvaltaren konstaterat att vissa underlag saknas till bokförda transaktioner.

”Bokföringen uppfyller inte de krav som följer av lag och god redovisningssed”, skriver konkursförvaltaren i förvaltarberättelsen.

Nu blir det åklagarmyndigheten i Örebro som får bedöma om företagaren ska misstänkas för brott eller inte.

Mer läsning

Annons