Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvnäringen tema för träff

Gruvnäringens framtida utveckling i Bergslagen och utmaningarna som följer av detta är huvudämnet när branschen, myndigheter och organisationer träffas i höstens seminarium Gruv+ 2011.

Annons

Den 16 mars ordnades för första gången Gruv+ i en planerad serie av konferenser och möten där det framväxande nya bergsbruket diskuteras. Den 26 oktober genomförs seminarie nummer 2, i Grängesberg, och ett preciserat program presenteras nu.

Framtidsdiskussion

Stefan Sädbom, projektledare Bergskraft Bergslagen, inleder med metallmarknad kontra finanskris och gruvbolagens utbyggnadsplaner. Det senare belyses också under dagen utifrån de ökade krav som då ställs på transportmöjligheter och arbetskraftsförsörjning.

Med frågan ”Hur förbereder man sig för kommande, stora förändringar?” berättar Bengt Niska, före detta kommunalråd i Pajala kommun, hur Pajala gått från undergångsstämning till framtidstro. En diskussion om förutsättningarna i Pajala och kommunerna i Bergslagen kan jämföras följer på det med Niska, Sädbom och Åsa Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Norbergs kommun.

Paneldebatt

I mötesprogrammet ingår även Kenth Nilsson, Trafikverket; Erik Bransell, Partnerskapets projektledare för Bergslagsbanan; Rolf Olsson, Arbetsförmedlingen; Christer Alzen, länsstyrelsen samt moderator Mats Helgesson, Örebro kommun.

En diskussion om det kommunala och regionala perspektivet sker samt paneldebatt kring frågan vad behöver göras nu. Sädbom och Tomas Larsson, näringslivschef i Ljusnarsbergs kommun, avslutar mötet.

Mer läsning

Annons