Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill byta Folkets park i Ställdalen mot amerikanare

”Ställdalens Folkpark ev byte?”, lyder rubriken på en annons på Blocket. – Jag vill inte ha den kvar, säger Kenneth Axelsson som kan tänka sig att byta bort folkparken mot en bil.

Annons
Minnen. I maj 2008 bildade snön ett vitt täcke över dansbanan i Ställdalens Folkpark när Zetterberg spelade inför en stor publik.Arkivbild: Ann-Louise Larsson.

1902 anlades folkparken av Föreningen Folkets Hus i Ställdalen. Kort därefter, 1907, byggde samma förening Folkets hus i anslutning till parken.

I dag består området av ett flertal byggnader, däribland huvudbyggnaden med en inredd två-rumslägenhet, en dansbana med serveringsdel samt en utescen.

– Jag vill inte längre ha det arbete som folkparken innebär, jag jobbar redan heltid och hinner inte hålla i ordning på parken, säger Kenneth Axelsson som ägt parken de senaste tre-fyra åren.

Axelsson skriver att han kan byta parken mot en bil, gärna amerikanare.

– Varför inte, jag vill ha en bil, säger Kenneth.

Annonsen har legat ute sedan den 18 maj och tre intressenter har hört av sig.

– En var där och tittade, men intresset var ganska svalt, säger Kenneth.

Det har funnits föreningar som verkat i och för parken; föreningen Folkets Hus i Ställdalen gick i konkurs 2011 och Ställdalsparkens arrangörer lades ned 2013.

Nu är det Kopparberg Rock och blues som arrangerar aktiviteter i Ställdalparken, bland annat en discokväll i slutet av juli.

– Har jag ett val så säljer jag parken till någon som fortsätter driva den som en folkpark, säger Kenneth.

Den förhoppningen delas med en av parkens eldsjälar.

– Det är en gammal, fin folkpark som både farfar och pappa var med och byggde, så det är väldigt sorgsamt att den ska säljas, säger Sue Fagrell som varit aktiv i Ställdalsparkens arrangörer och nu är pådrivande för arrangemang i parken genom Kopparberg Rock och blues.

– Hade jag råd skulle jag köpt den själv, säger hon och berättar att det finns efterfrågan på aktivitet i parken.

– Folkparker är på väg uppåt, men än så länge är det svårt att få ekonomi i det, säger Sue Fagrell.

Men vad en ny ägare gör med parken är helt frivilligt.

– Folkparker är inte annorlunda än annan bebyggelse, det finns inget speciellt skydd bara för att det är en folkpark, säger Raoul Hjärtström på Länsstyrelsens kulturmiljövårdsavdelning.

Han berättar att den enda folkparken som de skyddar i länet är Krokbornsparken i Hällefors som är klassad som ett byggnadsminne.

– Om parken har ett kulturhistoriskt värde eller ligger inom ett planlagt område kan kommunen skydda den. Då handlar det om bevarandet av parken och är inte kopplat till själva ägandet, säger Raoul Hjärtström.

På Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning (BMB) meddelar man dock att det inte finns något rivningsskydd i detaljplanen för Folkets park i Ställdalen.

Nedgång. 2011 gick föreningen Folkets Hus i Ställdalen i konkurs. I dag innehåller byggnaden en hyreslägenhet.
Folkets Park Ställdalen. I juli 2008 var det sommar, disco och dans i folkparken.Arkivbild: Petter Koubek
Korvkiosken i folkparken är klassiskt byggd.Privat bild

Mer läsning

Annons