Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tappas Ljusnarsberg på blod

Att ge blod är att rädda liv. Blodbussen åker runt i länet och samlar in blodet. Denna dag har ett stopp skett i Kopparberg.

Annons
Kopparberg ger blod. Blodbussen på besök med landstingets personal Anne-Kristin Gustafsson, Lasse Malmberg och Pär Frick.

Roger Rosenborg, Jerry Thorén och Åke Svanberg ligger i var sin stol i blodbussen. De pysslas om av blodbussens besättning som i dag består av Anne-Kristin Gustafsson, Pär Frick och Lasse Malmberg.

– Jag har gett blod i fyra år, berättar Jerry medan sjuksköterskan Pär förbereder honom för blodgivningen.

Sjukhusen behöver hundratals liter blod varje dag för att rädda livet på sjuka och skadade människor.

– I dag har vi kallat 48 blodgivare här i Ljusnarsberg, säger Anne-Kristin.

Blodbussen var parkerad utanför vårdcentralen hela gårdagen och blodgivarna fick olika tider avsatta för att blodgivningen skulle ske så effektivt som möjligt.

4,5 deciliter blod per person och tillfälle är vad som gäller.

– Det motsvarar cirka tio procent av din blodnivå om du väger strax över 50 kilo, berättar Lasse.

Nu är Åke klar med sin insats att ge blod som är något han gjort i många år nu. Efter blodgivningen kan man ta en fika med Röda Korset som finns i huset intill.

Landstingets enda blodbuss ska snart pensioneras och bytas ut mot två nya modernare bussar.

De flesta människor mellan 18–60 år som är friska och väger minst 50 kilo kan bli blodgivare. Kvinnor ger blod vid tre tillfällen per år, män vid fyra. Blod är en färskvara som håller i sex veckor efter blodgivningstillfället. En symbolisk ersättning betalas ut till blodgivaren. Denna kan tas ut som värdecheck eller efterskänkas till hjälporganisationer. År 2011 skänkte blodgivarna i länet 65 800 kronor till hjälporganisationer.

En av många blodgivare. Jerry Thorén har lämnat blod i fyra år nu.

Mer läsning

Annons