Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdträning för operakören på Skäret

Inför sommarens föreställningar av La Traviata ligger nu operakören i hårdträning. Hela den gångna helgen har de sjungit och det är tufft, men de tycker det är fantastiskt kul

Annons

I mars börjar övningarna vid Opera på Skäret. Ungefär varannan helg under våren samlas de i Kopparberg för att öva. Och sen blir det en hel veckas repetitioner efter midsommar. Så till premiären 1 augusti kommer de att vara vältrimmade.

Möt några av körmedlemmarna här.

Barbro Gradian från Salbohed:

– Det är åttonde året jag är med, och det är så himla kul. Det är sådan kvalitet i sången, alla är så vansinnigt duktiga. Och så är det socialt förstås. För fyra år sedan fick jag med min man med här också, och det är extra roligt. Han har aldrig förr sjungit i kör.

Maria Nilsson från Örebro:

– Det svåra är kombinationen av språk och teknik, att få det att klaffa. Annars sjunger jag i Nokolaikören och det är en helt annan sångteknik. Det här är mer utvecklande och utmanande. Det är absolut värt all tid man lägger ner. Sen, med solister, orkestern, kostym och allt, då är det helt fantastiskt. Jag planerar semestern efter det här. Vi bor tillsammans i lägenheter inne i Kopparberg. Vi lagar mat och grillar ihop, så det blir en familjekänsla.

– Partituren får vi i mars och då har vi både svensk och engelsk översättning. Det är ju viktigt att veta vad man sjunger.

Jessica Johansson från Nora:

– Det är nionde året för mig och det är jättekul, men man blir trött. Det är mycket jobb, men det är ett kärt jobb. Vi lär oss ju en hel opera på italienska som vi inte kan. Jag läser på texten hemma och lyssnar mycket på operan. Men det är ingen idé att öva stämmor hemma. Kan man bara texten så blir det inte så mycket jobb här. Man måste kunna sitt eget för vi rör oss påscenen, det kan ju hända att jag ska sjunga rakt i ansiktet på en bas. Då har man inget stöd av de andra i stämman.

– Vi ska ju ha kostymer, det är roligt. Vi har tagit mått så de sys upp nu. I första akten är vi på en fest så då är vi uppklädda. Andra akten är en maskerad, men än vet jag inte vilka kläder det blir då. I tredje akten är kören inte med.

– La Traviata hör till mina favoriter. Musiken ur den används i reklam och många filmer exempelvis Pretty Woman. Fast det vet inte folk. Det är kul.

Martin Hillberg från Stockholm.

–Jag hör till de yngsta, jag är 19 år. Det är roligt med svårt. Jag sjunger andra bas och det ligger lite högt för mig, men jag gillar utmaningar. Jag läser på Nordiska musikgymnasiet, men jag har inget sommarjobb och det är bra nu när jag är med här.

Sten Niclasson, dirigent och konstnärlig ledare:

– Ungefär en tredjedel av kören byts ut varje år. Jag håller audition på vintern, dels här ute på Skäret, dels på musikhögskolan i Örebro. Det är blandade åldrar, så vi har både mogna stämmor och yngre röster. Det är bra.

Mer läsning

Annons