Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höglagerbygget vidbryggeriet i full gång

Byggandet av Kopparberg bryggeris höglager har nu påbörjats. Stora mängder jordmassor grävs nu ut för att skapa plats åt det 6 500 kvadratmeter stora lagret.

Annons
Kopparberg bryggeris platschef Rickhard Voigt och kommunalrådet Ewa-Leena Johansson är glada över att lagerbygget äntligen kommit igång.

– Nu är det verkstad, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).

Det var i februari i år som NA kunde berätta att Ljusnarsbergs kommun gått i borgen för ett lagerbygge vid Kopparbergs bryggeri. Och nu är själva byggandet i gång.

– Förberedelserna har tagit lite drygt ett år, så det känns skönt att det äntligen är i gång, konstaterar Rickhard Voigt, bryggeriets platschef.

En av orsakerna till att kommunen valt att gå in som borgenär i bygget är bristen på industrilokaler. De lokaler bryggeriet i dag hyr på olika platser i Kopparberg kommer därmed att kunna hyras ut till andra företag.

– Och det är kö till vissa lokaler, säger Johansson.

Från bryggeriets sida ser man också fördelar i logistiken. Genom lagrets placering slipper transporterna gå via bostadsområdet och trafiken genom centrala Kopparberg kommer att minska.

Just nu är lastbilstrafiken genom byn högre än vanligt, vilket beror på att jordmassorna från schaktningen körs ut till soptippen i Skäret. Men den försvinner när schaktningen av området är färdig.

– Ytterligare ett plus är att vi kan använda dessa massor som en del i täckningen av soptippen. Något vi hade tvingats köpa in annars, säger Johansson.

Ännu en anledning till borgenärskapet är att kommunen genom sitt medverkande säkrar arbetstillfällen på orten.

Inledningsvis ger inte bygget några ytterligare arbetstillfällen. Lagret byggs dock för att bryggeriet ska kunna möta en ökad produktion. Vad det ger i längden är ännu osäkert.

– Samarbetet med kommunen och tidigare kommunchefen har varit mycket positivt, poängterar Voigt.

I februari nästa år får bryggeriet tillgång till lagret.

Fakta: Lagerbygget

Bygget innebär ingen kostnad för kommunen. Enkelt förklarat innebär det att kommunen, genom ett helägt kommunalt bolag, bygger lagret. Pengarna som lånas till bygget går kommunen i borgen för – ett borgensåtagande på maximalt 45 miljoner kronor.Bryggeriet får sedan hyra lagret av det kommunbolaget under fem år. Därefter ska bryggeriet ta över lagret och alla de kvarvarande kostnaderna.

Mer läsning

Annons