Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på nytt liv

Två tjejer från Kopparberg fick åka på kultur- och konstläger under sommaren. Föreningen Norden på orten kunde tack vare ökad verksamhet ge tjejerna ett stipendium. Nu hoppas man kunna väcka föreningen till liv.

Annons
Konst som intresse. Alina Pöchhacker gillar att fotografera och måla. bild: Elin Kjellin

Alina Pöchhacker sitter på verandan utanför villan i Kopparberg. Hon har precis kommit hem från första dagen i skolan. Under sommaren fick hon och bästa kompisen Evelina Bohjort åka till Biskops Arnö för att fördjupa sig i konst.

Uppmuntrades av läraren

– Det var min bildlärare som tyckte att jag skulle åka, eftersom jag är den i klassen som är mest intresserad av bild. Jag hade inte väntat mig att få stipendiet och ingen från skolan har åkt förut, säger hon.

Under lägret på ön utanför Stockholm fick de måla akvarell, teckna och fotografera. De lärde känna ungdomar från hela Norden.

– Det var kul att prova nya grejer som man inte har möjlighet att göra här. Jag träffade många nya vänner, säger Alina.

Hon ägnar sig åt konst även hemma. Under kulturrundan Kulturglimtar i juli ställde hon och hennes pappa ut verk tillsammans. Men någon framtid inom konsten ser hon inte.

– Det är kul att hålla på med, men jag tror inte att jag kommer att inrikta mig på det. Konst är bra att ha som intresse.

Hoppas på aktivitet

Föreningen Norden har inte haft någon större verksamhet på ett tag. Enligt Wiveca Stopp, föreningens sekreterare, ska de bli mer aktiva nu.

– Vi har fått fler medlemmar och några duktiga har sålt mycket lotter. Vi vill få med fler ungdomar, eftersom det är viktigt för oss, säger hon.

Främjar kontakter

Föreningen vill främja kontakterna mellan länderna i Norden. Nu hoppas de kunna skaffa nya vänorter i våra grannländer.

Mer läsning

Annons