Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger och Leif gillar att röra på sig

Husbilssemester är vad Inger och Leif Ljungkvist från Ställdalen väljer när de ska ge sig ut på semester. Från husbilsfönstret har de sett många platser i världen, nu senast i höst följde de den historiska Route 66 från Chicago till Los Angeles

Annons

– Vi är inte så intresserade av sol och bad. Hellre äventyr, tycker Inger och Leif.

Och det bästa sättet att uppleva äventyr, är från husbilen. Oavsett var i världen de befinner sig.

– Vi har förstås åkt mycket här hemma i Skandinavien. Så har vi sett Nya Zeeland, Kanada, Alaska, Island, Ryssland och Florida, där vi har hyrt husbil eller åkt med vår egen.

600 mil på Route 66

Senaste resan gjordes under en månad i september, över 600 mil längs Route 66 i USA. Från Chicago till Los Angeles. 18 husbilar följdes åt i olika takt längs sträckan.

– Vi är medlemmar i Nordiska husbilsklubben, Motor Home Club of Sweden och HBK. Tillsammans med många andra husbils-ägare åker vi på resor, säger Inger.

Via husbilsklubbarna kan man få kontakt med andra husbilsintresserade och få intressanta tips om resmål. Via klubbarna ordnas också resor, som husbilsfantasterna åker på gemensamt. Höstens USA-resa var en sådan resa, som hade planerats under cirka två år. Med på resan fanns husbilsfolk från både Sverige och Danmark.

Startade i Chicago

Inger och Leif hade läst på inför resan. Hittat vilka sevärdheter de ville se, vilka campingplatser de kunde stanna vid och vilka vägar som gällde.

– Alla husbilsåkare på resan ville inte se samma saker, men vi träffades lite då och då, berättar Leif.

Resan började i Chicago.

– I de större städerna väljer vi ofta att åka på guidade turer. Så också i Chicago. I St Louis åkte vi flodbåt, berättar Inger.

Inger och Leif vill gärna få chansen att se djur och natur på sina resor. Och längs den gamla vägen Route 66 finns många sevärda platser och museer som minner om 1950- och 60-talen, samt fina naturreservat.

Längs vägen träffade de också många indianer.

– Många lever på att sälja sitt hantverk längs Route 66.

IndianhövdingI en affär träffade Inger en 98-årig indianhövding.

– Han handlade tillsammans med sin 70-åriga dotter, och var så glad att få träffa skandinaver. Vi är ett vänligt folk, tyckte han, och hälsade till alla skandinaver. Men vi fick inte fotografera honom, det skulle påverka hans ande trodde han, berättar Inger.

Resan präglades av kontraster. I Las Vegas förbyttes det natursköna ökenlandskapet till neonglittrande paradgator och stora palats.

– Svårt att beskriva känslan. Det var massor av folk, glittrande ljus och stora spelhallar som slogs om att locka folket till sig, berättar Inger.

Bland prostituerade

Men hon såg också en annan sida.

– Jag hamnade på ”fel” toalett. Det visade sig vara ett omklädningsrum för prostituerade.

Inger fick gå till en annan toalett. Men efter det fick hon en annan syn på Las Vegas.

– Det finns en bak-sida på glamouren. Och jag kommer aldrig mer att åka tillbaka till Las Vegas, säger hon.

Resans slutmål var Los Angeles.

– En stad lika stor som Blekinge. Och där kan man tala om stort, berättade Leif. Flerfiliga motorvägar, svår trafik, exklusiva områden, massor av shopping.

– Vi har sett USA från en annan sida, sammanfattar Leif och Inger, som redan börjat planera nästa sommars resor.

Men i år håller de sig i Sverige.

Planering. Inför sina resor läser Inger och Leif Ljungqvist fakta om platserna de ska till, och studerar kartor. Man får ut mer av resan då, tycker de.
Resans start. I Chicago började resan längs historiska route 66.
Nationalpark. En av flera nationalparker som Inger och Leif besökte var vid Bryce Canyon.

Mer läsning

Annons