Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget bidrag till bio

Ljusnarsbergs kommun fick avslag på sin ansökan till Leader Bergslagen om bidrag till en digitalisering av biograf Pärlan i Kopparberg. Varken kommunen eller IOGT, som driver bion har gett upp.

Annons

– Vi hoppas det finns en framtid för biografen, säger Per Holm vid IOGT i Örebro län. Vi har pratat med kommunledningen i Ljusnarsberg och den är beredd att söka pengar ytterligare en gång. Det går också att söka pengar från Svenska filminstitutet.

Ljusnarsbergs kommun hade ansökt om ett bidrag 250 000 kronor. Lika mycket vardera har de tre övriga kommunerna i norra länsdelen ansökt om. Samtliga har fått avslag.

Anders Nordlund, bildningschef i kommunen, säger att det är viktigt att bion blir kvar. Därför ska kommunen undersöka hur den kan gå vidare.

– Ska vi satsa på en digitalisering handlar det om en investering på mer än en miljon kronor, säger bildningschefen. Ska vi vara med på en sådan satsning måste vi veta att bion blir bestående. I dag betalar kommunen ett driftbidrag till IOGT för lokalerna i gamla Folkets hus.

Enligt Per Holm ger en digitalisering många andra möjligheter till att locka besökare till biografen. Bland annat går det att sända konserter och idrottsevenemang.

– Kommunledningen har uttalat att det är viktigt att biografen blir kvar, säger Per Holm. Vi tycker att bion går bra. Vissa filmer har gått väldigt bra. Därför ska vi undersöka de möjligheter som finns. Jag hoppas vi kan hitta en positiv lösning som innebär att Pärlan överlever den nya tekniken.

Mer läsning

Annons