Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till ensamkommande flyktingbarn

Allt talar för att Ljusnarsbergs kommun kommer att skapa ett boende för femton ensamkommande barn och ungdomar mellan 13 och 17 år. Kommunfullmäktige har gett kommunstyrelsen klartecken att försöka få till ett avtal med Migrationsverket.

Annons

– Det här kommer att skapa arbetstillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Initialt ser det lönsamt ut. Men vi ska vara försiktiga med att göra över med dessa pengar.

En av flera frågor som återstår att lösa är var de ensamkommande barnen ska bo. Det finns flera tänkbara alternativ som håller på att utredas.

– Jag saknar kostnader för att rusta de lokaler som vi väljer så småningom, säger Hans Hedborg (C). Det kanske är viktigt att utreda dessa kostnader med tanke på vår snäva budget.

Kommunstyrelsens ordförande menar att hyran från Migrationsverket kommer att täcka anpassningen av lokaler.

Vänsterns Astrid Dahl menade att det är viktigt att kommunen informerar kommuninvånarna när överenskommelsen med Migrationsverket är klar.

I den utredning som kommunens socialchef Charlotte Dahlbom gjort föreslår hon att de som ska jobba med de ensamkommande ungdomar bör vara minst 30 år. Detta för att de inte ska ligga för nära i ålder med de boende,

– Det förslaget kan anses vara diskriminerande, säger Gert Stark (S). JaG föreslår att tar bort det här med minimiålder för personalen.

Kommunfullmäktige gick på hans linje.

Mer läsning

Annons