Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätten har fått nya kläder

Ställbergsjätten är som ny. Plåtskulpturen och landmärket i den lilla byn utanför Kopparberg har nyinvigts.

Annons
Nu är den nyinvigd. Pia Zettergren som gett Ställbergsjätten en ny kostym avtäckte plåtskulpturen under eftermiddagen.

En tävling utlystes i Ställberg 2001 där människor uppmanades att plocka fram något som var utmärkande för byn. Resultatet blev en plåtskulptur av Ställbergsjätten efter ett förslag av Mia Norling.

Detta berättar Anders Carlsson, ordförande i Ställbergs byalag.

- Först fanns tankarna att göra en skapelse i trä, men det visade sig bli för dyrt. Idén om en plåtskulptur föddes, säger Anders Carlsson.

Ställbergs mekaniska sponsrade genom att stå för materialet samt utskärningen. Ingrid Andersson målade plåtskulpturen och 2002 skedde invigningen.

Sedan dess har Ställbergsjätten visat vägen för många.

- Den är byns landmärke, säger Bengt Papmehl-Dufay som är en av många som kommit på söndag eftermiddag för att vara med om nyinvigningen.

Trots hällregn fanns närmare fyrtio personer intill vägen där jätten är tillbaka. Han har nämligen snyggats till efter att ha utstått väder och vind under årens lopp. Pia Zettergren fick fria händer att ge Ställbergsjätten en ny kostym.

- Detta har gjorts möjligt genom bidrag från Sparbanksstiftelsen som gett byalaget 6000 kronor, säger Anders Carlsson.

- Nu har jätten en fram- och baksida. Efter att ha två framsidor, säger Pia Zettergren som tillsammans med Anders Carlsson skötte om avtäcknigen.

Applåder och publikens jubel följde.

- Så fin! utropade många.

Tanken från början med denna dag var att fika jämte byns jätte, men regnet gav ändrade planer. Byborna samlades i Folkets hus för att fira avtäckningen.

Mer läsning

Annons