Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julgirlangerna måste tas ned

Ljusnarsbergs kommun tvingas plocka ned julgirlangerna vid Konstmästaregatan och Bergmästaregatan i Kopparberg samt vid länsväg 792 genom Ställdalen. Orsaken är att Trafikverket, som är väghållare, har infört nya regler när det gäller el- och trafiksäkerhet.

Annons
Uppskattat. De uppskattade julgirlangerna bland annat på Bergmästaregatan i Kopparberg får inte vara kopplade till Trafikverkets stolpar. Därför måste belysningen tas bort.

– Det här kom lite överraskande, säger Sören Hansson, arbetschef vid Bergslagens kommunalteknik. Vi har uppdragit till vår entreprenör att plocka ned belysningen. Men entreprenören har mycket att göra så jag vet inte när jobbet kan göras.

Under alla år har BKT ansökt om tillstånd hos Vägverket för julbelysningen. I fjol tog Trafikverket över och gav då tillstånd.

Nya direktiv

– Årets beslut var utformat som vanligt, säger Sören Hansson. Längst ned stod det om den nya policyn. Men jag reagerade inte förrän en tjänsteman på Trafikverket ringde och undrade om vi har julbelysning hängande i verkets stolpar.

BKT:s arbetschef fick då reda på att Trafikverket infört nya direktiv. Dessa säger att kommuner inte får använda deras stolpar för att hänga upp julbelysning med mera. De nya direktiven gäller i samtliga svenska kommuner.

– Däremot är det okej att hänga upp julbelysning på Trafikverkets vägar om man inte använder deras stolpar, säger Sören Hansson.

Till nästa år ska BKT och Ljusnarsbergs kommun försöka hitta en lösning. Det finns en del träd där det kan gå att montera julbelysning.

NA har utan framgång sökt Mikael Lilja på Trafikverket i Eskilstuna för en kommentar.

Fotnot: I Kopparberg finns det 23 girlanger och fem i Ställdalen. I Fellingsbro finns det fem girlanger över Bergsvägen där Trafikverket också är väghållare. Även dessa ska plockas ned.

Mer läsning

Annons