Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamling för nystarten av bio

Den 20 februari är det premiär för den digitala bion i Kopparberg. Första filmen som ska visas blir Hobbit i 3D. Nu bildas en intressegrupp som ska driva biokvällarna ideellt.

Annons
Redo för biokvällar. Louise Dahlberg, Ninna Männistö, Karin Wouda, Ralf Nielsen, Filip Stark och Thomas Larsson.

– Jag är gärna här och jobbar varenda söndagskväll, säger Filip Stark.

Det är introduktionsmöte för Kopparbergs nya biografmaskinister och Filip ska bli en av dessa.

– Bioverksamheten är ett samverkansprojekt mellan IOGT-NTO och kommunen. Det är IOGT-NTO som äger Pärlan Folkets hus men kommunen är medfinansiär i satsningen på att digitalisera bion här, berättar Karin Wouda, projektledare på Ljusnarsbergs kommun.

Ambitionen är att få ihop ett järngäng på åtminstone 10 personer som sedan ska kunna schemaläggas för att driva biokvällarna framöver. Det handlar om mer än att bara starta en projektor när man visar bio. Det ska laddas ner filmer, det ska affischeras, det ska säljas biljetter och det ska säljas fika och tilltugg till biobesökare.

– Tanken är att 2-3 personer från intressegruppen tillsammans sköter en biokväll. Och att det blir några stycken som är med i biogruppen så att vi kan lägga ett schema så man kan turas om att ha ansvar för föreställningarna, säger Karin.

Den 12 februari ska bygdens nya biografmaskinister utbildas. Till introduktionsmötet i torsdags kväll kom fyra nya frivilliga och ytterligare två personer har hört av sig till Karin och meddelat att de vill vara med. Men fler maskinister är välkommet, kontakta Karin eller IOGT-NTO i så fall.

Hur intressegruppen sedan ska utvecklas blir en senare fråga. Från kommunens sida har uttryckts ett önskemål om att intressegruppen blir en egen förening men detta ska diskuteras med IOGT-NTO.

Att en biograf behövs i Kopparberg är det här gänget rörande överens om.

– Det är jätteviktigt. Det måste ju finnas något att göra i Kopparberg. Inte minst för ungdomarna, säger Ninna Männistö.

Thomas Larsson var även involverad i den tidigare bioverksamheten här, den med analog teknik.

– Men jag kom aldrig så långt då att jag skötte projektorerna, men det ska jag lära mig nu, säger han.

– Jag är gärna här på söndagskvällarna. Jag sitter ändå oftast bara hemma då och ser på film. Då kan jag lika gärna vara här och visa film, säger Filip.

Ännu så länge finns inte möjligheten att visa direktsända arrangemang på bion i Kopparberg. Tekniken ska möjliggöra detta framöver men där är man inte ännu. Det handlar bland annat om hur finansieringen i så fall kan lösas.

Den digitala projektorn är i alla fall nu på plats. Högtalaranläggningen är fortfarande densamma som tidigare. Ljudkvaliten på befintlig ljudanläggning bedöms ska fungera bra även fortsättningsvis.

Digitaliseringen av bio

Digitaliseringen av biografer i Sverige sker med hjälp av stöd från Svenska Filminstitutet. Föreningen Malmen Kopparberg IOGT-NTO beviljades år 2013 ett digitaliseringsstöd på 211 000 kronor från Filminstitutet. Ljusnarsbergs kommun stöttade också med pengar.

Syftet med stödet är att ge biografer en teknisk standard som bidrar till att biografstrukturen på främst mindre och medelstora orter bevaras och förstärks samt att verka för en likvärdig biografstandard i hela landet vilket ska gynna tillgången till ett brett utbud av filmer.

Mer läsning

Annons