Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lehouqs bolag krävs på 310 000 i extra skatt

Lehoucq Fastighetsbolag i Kopparberg har inte lämnat in någon självdeklaration för verksamhetsåret 2009. Skatteverket har därför skönstaxerat bolaget och beslutat om skattetillägg. Totalt har fastighetsbolaget debiterats ytterligare skatt på drygt 310 000 kronor.

Annons

Fastighetsbolaget äger pistmaskiner och fastigheter vid Gillersklack, bland annat ett antal uthyrningsstugor. Tidigare år har bolaget redovisat inkomster av näringsverksamhet. Men för 2009 lämnades aldrig någon deklaration.

Skatteverket förelade därför ägaren Stefaan Lehoucq att inkomma med en deklaration. Men så skedde aldrig trots flera påminnelser. Skatteverket tror sig dock veta att bolaget bedrev verksamhet 2009. Utredningen visar i alla fall att det inte finns något som pekar mot att bolaget inte har varit aktivt.

Därför har Skatteverket nu gjort en uppskattning av hur mycket pengar bolaget tjänade 2009, en så kallad skönstaxering.

Skulle ha lämnats in i juni

Fastighetsbolaget tros ha haft ett överskott på 700 000 kronor. Därför kräver Skatteverket att bolaget ska betala en skatt på 280 000 kronor, vilket motsvarar 40 procent av överskottet.

Skatteverket har vidare kommit fram till att fastighetsbolaget enligt fastighetsregistret ägde flera fastigheter i början av 2009. Därför ska bolaget betala fastighetsskatt och fastighetsavgift på ett underlag om totalt drygt 3,2 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget skulle ha lämnat in en deklaration senast den 15 juni 2010. Eftersom ingen deklaration inkom inom fem månader ska bolaget betala en förseningsavgift om 15 000 kronor.

Lehoucq Fastighetsbolag har inte bara skatteskulder. Bolaget har också en skuld till den kommunala stiftelsen Gillersklack på 1,2 miljoner kronor. Skulden betalas av med 180 000 kronor per år.

Konkursbeslut på onsdag

Sedan tidigare hotas Stefaan Lehoucqs bolag Transtravel, som driver skid- och fritidsanläggningen Gillersklack norr Kopparberg, av konkurs. Bolaget har skatteskulder på drygt 1,9 miljoner kronor. Konkursförhandling hölls i torsdags och Örebro tingsrätt kommer på onsdag att meddela om bolaget ska försättas i konkurs eller inte.

Om och hur konkurshotet för Transtravel och fastighetsbolagets uteblivna deklaration för 2009 kommer att påverka verksamheten vid Gillersklack är oklart.

Stefaan Lehoucq befinner sig i hemlandet Belgien och har inte varit anträffbar för en kommentar.

Mer läsning

Annons