Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyfter fram detpositiva i ljuset

Visst finns det problem i Bergslagen, men det talas inte tillräckligt mycket om allt det positiva. Det anser den föreningen Vänner av det nya Bergslagen, som nu vill bryta trenden.

Annons
Positiva. Henk Bijloo och Outi Tuovinen anser att det finns mycket positivt att lyfta fram om både Ljusnarsberg och övriga kommuner i norra länsdelen. Genom föreningen Vänner av det nya Bergslagen ska dessa saker sättas i fokus.

– Jag blev förvånad över allt det negativa som bitit sig fast i huvudet på de som bott i Ljusnarsberg under hela sitt liv, säger Henk Bijloo, en av dem som nu driver bildandet av den nya föreningen framåt.

– Vi som är nyinflyttade delar inte de känslorna. Det finns så mycket positivt.

Henk kom till Kopparberg från Holland för fyra år sedan. Boendet är fantastiskt, standarden är bra och det finns mycket att göra, anser han. Att det inte finns så mycket affärer är visserligen tråkigt, men ändå inget stort problem.

Medhåll får han av Outi Tuovinen, som flyttade från Stockholms innerstad till Kopparberg i höstas.

– Jag har funderat en hel del kring det här och när jag träffade Henk föll alla bitar på plats. Idén om en månkulturell föreningen för att lyfta fram det positiva är riktigt bra.

Föreningen Vänner av det nya Bergslagens mål är att stärka mötet mellan människor och kulturer, att på olika språk ge realistisk information om området till de som är intresserade, att ge information på olika språk till företag om de möjligheter som finnshär och att ge stöd åt etablerade företag i deras kontakter med omvärlden på olika språk.

– Genom att organisera oss och tillsammans visa att det finns mycket positivt här kan vi förändra, säger Henk.

– Vi vill inte sätta några gränser. Föreningen kan vara en plattform för en mängd aktiviteter. Det som krävs är ett engagemang från någon kring något.

– Det är också jätteviktigt att försöka arbeta för att få ungdomarna att stanna kvar på orten, tillägger Outi.

Tanken är att föreningens medlemmar ska finnas i alla kommuner i norra länsdelen samt att bildandet av den ska vara klart till årsskiftet.

Fotnot: Mer att läsa om föreningen finns på www.nyabergslagen.net eller på Facebook.

Mer läsning

Annons