Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässan där jobb och skolan står i fokus

Det handlar om yrkesval och om studieval för att kunna söka de jobb man vill ha. Det är omvänd gymnasiemässa i Kopparberg och drygt 80 utställare finns på plats.

Annons
Jobb på restaurang kanske? Liam Pöchhacker, Joel Jansson, Rasmus Ström och Jakob Holmberg samlar information.

– Vad är nackdelen med att jobba på restaurang?

Rasmus Ström, elev på Kyrkbacksskolan, ställer frågor till Christoffer Larsson som studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindeskolan.

– Det som kan vara jobbigt är att det kan vara stressigt med långa arbetsdagar. Men det är mycket som är kul också med restaurangjobbet, svarar Christoffer.

Eleverna i årskurs 9 går runt och ställer frågor till utställarna.

– Vi har 68 yrkesgrupper representerade här och vi har kopplat dessa yrken med olika utbildningar som krävs för att kunna jobba i de yrkesområdena, berättar Ronnie Edvardsson, lärare på Kyrkbacksskolan.

Det är tredje året som den omvända gymnasiemässan arrangeras och evenemanget växer för varje år.

– Vi utgår från yrkesval och kopplar det till utbildning, istället för att enbart berätta om utbildningar som eleverna kan välja. Vi vill att eleverna ska tänka till vad de vill jobba med och sedan kunna få reda på vilken utbildning som då krävs.

Moa Wahlstedt, Julia Wecklauf och Emma Oskarsson vet vad de ska plugga när de börjar på gymnasiet nästa år.

– Det blir vård- och omsorg, säger Julia.

– Restaurang- och livsmedel, säger Emma.

– Samhällsvetenskapliga programmet, säger Moa.

Alla tre tjejerna ska plugga i Örebro.

– Det är bra med en ny miljö, nya människor och att få komma till en större stad, säger Moa.

Ljusnarshallen är full. Här finns de lokala företagen, stora som små. Här finns offentlig sektor och här finns gymnasieprogrammen.

Vid en av montrarna sitter Ewa-Leena Johansson (S) och Ulf Hilding (M) tillsammans. De svarar på frågor om hur kommunen jobbar och hur det är att verka som politiker i Ljusnarsberg. I en annan monter finns Josefine Parviainen som driver Kopparbergs damfrisering. Hennes hårmodell Ida Österberg ska få färgeffekter i håret. Träningscentret Värket finns på plats, Robot-Teknik AB, hemtjänsten, sjuksköterskor, gymnasielärare och representanter från industri och från tjänsteföretag.

– Det här är häftigt. Tänk så många som ställer ut här, säger eleven Lilly Röök Sahlin.

– Ja, det är bra att vi kan få den här information från företag och skolor, säger kompisen Isah Bijloo.

Exakt vad de ska plugga har de inte bestämt än.

– Något med musik, säger Lilly.

– Jag har ingen aning men det blir nog ett program med bredd, samhällsprogrammet kanske, säger Isah.

Lilly och Isah vandrar vidare i mässvimlet.

Den omvända gymnasiemässan genomfördes på tisdagen.

Antecknar viktig fakta. Det är omvänd gymnasiemässa och mycket information som ska kommas ihåg. Victor Hägg får agera skrivbord när Alicia Lagerlöf måste skriva ner några kom-ihåg-anteckningar.
Deltar i Kettlebell-tävlingen. Moa Wahlstedt, Julia Wecklauf och Emma Oskarsson. Skymtas gör också Anna-Marina Lagerlöf.
I politiken. Amelie Falk, Hanna Dobric och Wilma Nilsson hos Ewa-Leena Johansson (S) och Ulf Hilding (M).
Visade sitt UF-företag. Affärsidén är att sälja träningsartiklar till en bred målgrupp. Amanda Lindkvist, Sofie Jansson och Sofie Eriksson.
Jobb och framtid i Kopparberg. En av de största arbetsgivarna i Ljusnarsberg, Kopparbergs bryggeri, fanns givetvis med på gymnasiemässan. 150 personer jobbar på bryggeriet i Kopparberg, Ralf Nielsen bjuder på lokalproducerad cider.

Mer läsning

Annons