Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässan med fokus på jobben

Med den här mässan ska fokus läggas på elevens yrkesval. Sedan ska rätt utbildning kopplas till detta yrke. Idag var det omvänd gymnasiemässa i Kopparberg.

Annons
Ett lyft för utbildningar. – Åh! Det är jätte-läskigt att lyftas upp och åka bakåt, säger Linna Elmik Johansson. Hon testar den stå-lyft som arbetsterapeut Erica Zedig demonstrerar på gymnasiemässan.

– Ska jag klippa topparna? frågar Matilda Eriksson Alexandra Tsupukka som precis har satt sig i den temporära frisörstolen som har ställs fram i Ljusnarshallen.

– Ja, det blir bra, svarar Alexandra.

Idag är det utbildningsmässa i gymnastikhallen vid skolan. Matilda är här från Virginska gymnasiet i Örebro, hantverksprogrammet inriktning frisör. Alexandra går i årskurs 7 på Kyrkbacksskolan i Kopparberg och är en av alla hundratals mässbesökare idag.

– Det är fjärde året nu som vi arrangerar den omvända gymnasiemässan. Med mässan vill vi att eleverna utgår från vad de vill jobba med i framtiden och att vi sedan tittar på vilken utbildning som i så fall krävs, berättar Ronnie Edvardsson, lärare på Kyrkbacksskolan och en av krafterna bakom mäss-arrangemanget.

– Och vi har ett lokalt fokus i mässan också och visar fram alla de möjligheter till arbete som finns i hemkommunen och vilka utbildningar som då krävs.

Arbetsgivare från orten, såväl från offentligheten som privata, finns på plats i mässhallen. Men här finns även utbildningar med säte i bland annat Örebro och Lindesberg också, till exempel Lindeskolans gymnasium.

Alla årskurser på Kyrkbacksskolan involveras i mässdagen. Med extra fokus på årskurs 8 och 9.

Eleverna går runt och samtalar med arbetsgivare och med utbildningsanordnare. Frågor har formulerats i förväg, men plats ges förstås även för spontana frågor.

– Det här är bra, säger Erika Anestedt, årskurs 9. Vi går runt och ställer frågor till de olika utställarna, både de som vi har fått i uppdrag att besöka som de vi väljer själva.

Erika har gymansievalet klart för sig; Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Kompisen Ninni Ahlén ska plugga på samhällsprogrammet.

Sofie Karlsson jobbar som brandman, som deltidare i Kopparberg och på heltid i Ludvika. Räddningstjänsten Västerbergslagen är en av de 40 utställarna på mässan.

– Vi har ett ständigt behov av rekrytering av deltidsbrandmän, berättar hon för skoleleverna Emelie Hart och Tim Eriksson.

– Som deltidare har du jour var tredje vecka med ett krav på inställelsetid vid larm på 5 minuter.

Under tiden börjar Matilda bli klar med putsningen av Alexandras hår. De där topparna som skulle klippas.

Ska du bli frisör, Alexandra?

– Jag vet inte. Jag går ju bara i sjuan så jag har ju fortfarande lite tid att tänka innan jag väljer gymnasium, svarar Alexandra.

Mer läsning

Annons