Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet i fokus när gruvan fylls med konst

The non existent center vill att politik inte bara ska tänkas, utan kännas också. De vill väcka frågor om landsbygdens avbefolkning, och om vad som händer när allt centraliseras.

Annons
Karin Linderoth och Carl-Oscar Sjögren ingår i konstgruppen The non existent center, som arrangerar Hope tourist center.

Ställbergs gruva har stått tom länge. Gruvverksamheten lades ner 1977. Fram tills för några år sedan producerades det makadam på området, men när stenresterna från gruvan tog slut upphörde även den verksamheten.

För två år sedan upptäckte bröderna Carl-Oscar och Eric Sjögren det gamla gruvområdet.

Den konstgrupp bröderna ingår i kontaktade ägaren och bad att få hyra området till en konstfestival.

I år är andra året The non existent center håller arrangemang på det annars öde gruvområdet.

–  Vi smygöppnade i går, torsdag, men de flesta kommer nog nu på eftermiddagen, säger Karin Linderoth som är en av de ansvariga för konstfestivalen Hope tourist center.

I år har de satsat på konst där betraktaren och konstnärerna får mötas en mot en och skapa konsten tillsammans.

Det handlar om modern dans, ljud och musik, men också installationer där publiken blir en direkt del av konstverket.

–  Jag och Carl-Oscar kommer driva Ställberg callcenter här under helgen, där vi ringer upp besökare och vill sälja politisk dikt, förklarar Karin Linderoth.

Totalt finns ungefär 20 verk i och runt gruvbyggnaderna. Det är konstnärer från bland annat Göteborg, Stockholm och Berlin som på plats skapar det de vill visa upp.

–  Det skapas mycket möten på en sådan här festival, och nya samarbeten uppstår under tiden vi är här, säger Carl-Oscar Sjögren.

Många av verken kretsar kring landsbygdens avbefolkning och om frågorna kring de gamla bruksorternas fortsatta varande. I trakten kring Ställberg och gruvan har människor reagerat väldigt positivt på projektet.

–  Kommunen stöttar oss ekonomiskt, och många från bygden har hjälpt oss massor, säger Karin Linderoth.

Gruppen hoppas att de ska kunna vara kvar i lokalerna och fortsätta arrangera evenemang där. Men framtiden är lite oviss, och de vet inte om de kommer kunna fortsätta.

–  Vi är ju bara en liten konstgrupp, och sådana här arrangemang kostar pengar. Vi har inte råd att köpa och förvalta området heller, säger Karin Linderoth.

Hennes förhoppning är att festivalen ska kunna bli återkommande, och att gruppen ska kunna etablera en verksamhet på längre sikt.

–  Vi är lite trötta på ”fyrblossen”, kulturevenemang som dyker upp under några dagar och sedan försvinner igen, så vi vill göra något mer bestående.

Men nu ligger fokus på helgen. Vad som händer sedan återstår att se.

Eric Sjögren är också medlem i The non existent center, och är ljudkonstnär. Här riggar han inför framträdanden och ljudinstallationer i en av gruvans gamla byggnader.
Eva Agorelius sitter i ett stängt rum. Genom det trasiga fönstret strömmar hennes musik och sång ut till den som vill lyssna.

Mer läsning

Annons