Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förening vill visa hur centralt Kopparberg ligger

Den nya intresseföreningen i Kopparberg, IUL, har många idéer för hur Ljusnarsbergs kommun ska göras attraktivare och få fler invånare. Bland annat föreslås välkomstbrev, inflyttarfest och rabatthäfte i ortens butiker till alla som flyttar till kommunen.

Annons
Ulf Hildebrandt framför de röda husen kring tingshusen. En av föreningens idéer är att kalla det området för Kyrkbyn.

– Även om befolkningen minskat har vi fått cirka 300 nya invånare per år de senaste åren, säger intresseföreningens ordförande Ulf Hildebrandt. Jag vet inte om dessa omhändertas över huvud taget. Men oavsett är det dags att ta tag i frågan.

Under sina första månader har IUL engagerat sig i kommunens ambassadörer, inspirationsdag för företagare, informerat tillsammans med kommunen om villatomter i samband med Kopparbergsmarken och sparbankens projekt med entreprenörskap i skolan.

”Fler insatser”

– Det behövs fler insatser, säger Ulf Hildebrandt. En sak som inte kostar något att tala om är att visa hur centralt Kopparberg ligger. På en och en halv timme nås mellan 60 000 och 70 000 arbetsplatser från Falun i norr till Hallsberg i söder.

En annan idé är att de röda husen kring tingshuset ska marknadsföras som Kyrkbyn i framtiden. Nu håller var och en på för sig själv i olika sammanhang.

– Med ett gemensamt namn tror jag det skulle kunna bli bättre kraft i det som redan utförs i dag, säger intresseföreningens ordförande. Genom att ta fram ett paket till bussbolag tror jag att intressenterna i området skulle få bättre ekonomiska förutsättningar för att utveckla verksamheten.

Som en motor

Intresseföreningens uppgift är enligt Ulf Hildebrandt att visa att kommunen finns. Sedan gäller det för alla berörda att haka på och genomföra olika saker.

– IUL ser jag som en motor. En uppgift för oss blir att peka på vilka affärsmöjligheter som uppstår när gruvnäringen i Bergslagen exploateras. Är vi inte på tå kommer vi inte att få leverera något. Här finns många verkstäder och framgångsrika stålföretag som skulle kunna bli underentreprenörer till gruvbolagen.

Ulf Hildebrandt föreslår att kommunen tillsammans med andra aktörer gör ett presentationsmaterial av bostäder. Det gäller också att visa att det finns bra skola och barnomsorg.

– Det gäller att identifiera det vi är bra på. Annars är risken att vi försöker bli med på saker som alla andra ska göra. Vi har lyft de här frågorna på de regelbundna träffar vi haft med kommunledningen. Jag tror våra synpunkter kommer att ta skruv.

Utveckling Ljusnarsberg

Intresseföreningen Utveckling Ljusnarsberg bildades i våras och är en ideologiskt obunden förening. Huvudsyftet är att hjälpa till att göra Ljusnarsberg känt som en attraktiv kommun för besök, boende, arbete och företagande.

Den övergripande målsättningen är att stoppa befolkningsminskningen och på sikt öka antalet invånare och företag.

Kommunen, företag, organisationer, föreningar och privatpersoner kan bli medlemmar. Hittills har IUL tio medlemmar, både företag och privatpersoner. Fem är på väg in. Hittills har det varit trögt att värva medlemmar.

Mer läsning

Annons