Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt samarbete ska gemer likvärdiga betyg i skolan

Samtidigt som Ljusnarsbergs skolor ringde ut till sommarlov fick de skarp kritik av Skolinspektionen. Nu jobbar kommunen för fullt med åtgärder. Bland annat skall betygen bli mer likvärdiga genom ett samarbete i norra länet.

Annons

I september skall kommunen redovisa sina åtgärder till skolinspektionen, efter rapporten som kom i maj. Och i dagsläget jobbas det för fullt. Bildningschefen Anders Nordlund säger att rapporten har fungerat som en väckarklocka.

– Det är ingen kul läsning, men vi har fått något att jobba med. Den har fungerat som ett instrument där vi kan bocka av punkt efter punkt, säger han.

Rapporten pekade på många brister i Ljusnarsbergs utbildningsverksamhet, bland annat ansågs lärarkompetensen för låg och betygen för höga i relation till de nationella provens resultat.

På elevernas första skoldag märks redan några förändringar. Bland annat har Kyrkbacksskolan börjat samarbeta med Lindesberg och Noras högstadieskolor samt Lindeskolan. Nätverk har bildats där lärare inom samma ämne skall träffas och diskutera. Dels för att försöka skapa en mer likvärdig betygsnivå, men också för att hjälpa varandra.

Viveka Sternberg, lärare på Kyrkbacksskolan och samordnare för nätverket i svenska, ser fram emot det nya samarbetet.

– Jag tycker att det behövs. All diskussion kring betygsnivåer är bra, säger hon.

Hon hoppas att nätverken även kan hjälpa till att skapa en röd tråd genom årskurserna, och ge en smidigare övergång från exempelvis nionde klass till gymnasiet.

I veckan får Kyrkbacksskolans lärare besök av doktoranden Steve Wretman som skall föreläsa om omdömen och individuella utvecklingsplaner. I september samlas de samarbetande skolorna i Lindesberg för en dag med seminarier och gruppverksamhet.

Mer läsning

Annons