Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ökaekonomiskt svängrum

Kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun antog ekonomichef Bo Wallströmers förslag till ombudgetering av 2011 års budget på onsdagen. Centern och Moderaterna ville senarelägga tillsättningen av en informatör för att förbättra svängrummet i resultatbudgeten.

Annons

– Det hade känts bättre om reservposten varit större, säger Ulf Hilding (M). Att minska posten för oförutsedda händelser från tre miljoner kronor till 500 000 kronor är dumt. Sannolikheten för att budgeten ska spricka är stor.

Bakgrunden till ombudgeteringen är att kostnadsutjämningsbidraget från staten till Ljusnarsbergs kommun blir 3,7 miljoner kronor lägre än vad kommunfullmäktige kände till när budget för 2011 togs i december.

Fem tjänster bort

– Vi ska komma ihåg att vi planerar att ta bort fem tjänster inom fastighetsbolaget, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Det blir en minskning med fyra tjäntser om vi samtidigt anställer en informatör.

Kommunchef Tommy Larserö informerade kommunstyrelsens ledamöter om att tanken är att informatören ska ersätta en del andra tjänsteuppdrag.

20 procent

– Vi betalar Hällefors kommun för att vi utnyttjar deras webbredaktör till 20 procent, säger han. Sedan har vi en del avgångar på kommunkontoret som vi inte behöver återbesätta. Så om vi väljer att inte anställa en informatör blir inte besparingen en hel tjänst. Dessutom tycker jag att vi måste våga vara lite offensiva.

Moderaten Gunnar Fransson tycker ändå att det inte känns rätt att anställa mer personal i det läge kommunen befinner sig ekonomiskt.

– I alla fall inte såna tjänster som en informatör, säger han.

Majoriteten i kommunstyrelsen gick på ekonomichefens förslag medan (C) och (M) reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons