Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präster byter predikstolar

Församlingsexpeditionens Birgitha Hedin Hermansson förslag om att prästerna inom kontraktet skulle leda gudstjänsten i en annan kyrka än i den egna tjänstgöringsförsamlingen en söndag blev verklighet. Nu hoppas hon att fler ska våga lämna in egna förslag på förändringar.

Annons
Birgitha Hedin Hermansson

– Det här visar att även vi på ”gräsrotsnivå” kan påverka och få gehör för det vi föreslår, säger hon.

Birgitha Hedin Hermansson har haft tankar och idéer om ett utökat samarbete bland församlingarna i Bergslagens kontrakt under några år, och även nämnt det vid en personalsamling för något år sen. Därvid stannade dock idéerna.

När Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Näsby församling, blev ny kontraktsprost i Bergslagens kontrakt under hösten 2009 tog dock tankarna fart igen.

Kyrkan har stor potential

– Jag var med vid Åkerfeldts mottagningsgudstjänst där han berättade att han vill verka för att samarbetet över församlingsgränserna i kontraktet förstärks, säger Birgitha.

Sagt och gjort. Birgitha skickade sitt förslag till Åkerfeldt som nappade på idén och i sin tur förankrade den under ett kyrkoherdekonvent.

Resultatet blev att nu på söndag, den 18 april, är det ”predikstolsbyte” inom hela Bergslagens kontrakt.

I Ljusnarsbergs kyrka leder Gunilla Skottsborg från Lindes bergslags församling gudstjänsten. Ljusnarsbergs kyrkoherde, Willy Ekström, ska istället tjänstgöra i Fellingsbro kyrka.

– Kyrkan har en stor potential i bygden.

Ökat samarbete

– Jag tror att det är trevligt för församlingsborna att få lyssna till en ny präst, roligt för kantor, kyrkvaktmästare och kyrkvärdar att samarbeta med en annan präst än de vanliga ”hemmaprästerna” och förhoppningsvis är det också trevligt för prästerna att komma till en annan kyrka, säger Birgitha.

– Jag hoppas också att det här är ett led i ett utökat samarbetet mellan församlingarna i kontraktet.

Mer läsning

Annons