Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Register kan slå hårt mot marknader

Skatteverket kräver att alla marknadsknallar ska ha godkända kassaregister i framtiden. Går förslaget igenom kan det slå hårt mot alla marknader i Bergslagen och på alla andra platser.

Annons
Stor investering. Stig Wiklund menar att inköp av kassaregister är en stor investering för många. I runda tal handlar det om minst 20 000 kronor. BILD: INGVAR SVENSSON

Branschtidningen Torg och Marknadsnytt har genomfört en enkät där 850 knallar har fått ge sin syn på förslaget. Nästan 45 procent har svarat att de slutar om Skatteverkets krav går igenom.

– Om så många slutar får alla marknader problem, säger Stig Wiklund, från Silverhöjden, som är engagerad i Tomer, Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening. Antagligen kommer en del mindre marknader att få slå igen.

Ökade kostnader

Argumenten för att sluta är bland annat kraftigt minskande försäljning i kombination med ökade kostnader. Ett annat argument är att många börjar bli så gamla att nya investeringar i teknik inte är realistiska. Dessutom har många för få försäljningsdagar för att det ska motivera inköp av kassaregister.

Kopparbergsmarken samlade i år cirka 500 försäljare. Om kassaregister blir obligatoriskt tror Stig Wiklund att antalet knallar kommer att minska.

– Vi får väl se hur det blir, säger Björn Sahlin, marknadsgeneral i Kopparberg. Det är inte säkert att förslaget går igenom. Här har vi så många knallar att jag inte tror att marknaden kommer att påverkas så mycket.

Basbelopp

Enligt förslaget ska de försäljare som säljer för mindre än ett prisbasbelopp, 42 800 kronor, undantas. I praktiken gäller det bara hobbyhandlare.

– Många idrottsföreningar balanserar sin ekonomi på marknadsförsäljning, säger Stig Wiklund. Många säljer för mer än ett prisbasbelopp. Förslaget kan därför få stora konsekvenser för föreningslivet.

Jens Lundberg, knalle från Kumla, är liksom många kolleger skeptisk till hur utrustningen kommer att fungera. Han har själv testat att använda kortläsare.

– Det gick inte så bra, säger han. Går Skatteverkets krav igenom måste det finnas utrustning som är tillförlitlig och håller i alla väder.

Kritisk. Jens Lundberg är kritisk till förslaget. Så länge det inte finns utrustning som fungerar kan förslaget inte genomföras, menar han.   BILD: INGVAR SVENSSON

Mer läsning

Annons