Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsäsong för Opera på Skäret

Årets säsong av Opera på Skäret slår alla tidigare rekord vad gäller biljettförsäljning. Till de 13 föreställningarna av Carmen såldes 91 procent av biljetterna. Något som de ansvariga tror beror på både marknadsföring och stora sångare.

Annons
Carmen på Opera på Skäret. Bakom scenen.Arkivbild: Anna Wahlgren

Den sista föreställningen av operan Carmen spelades den 21 augusti. Sten Johannisson-Thörne, som är marknads- och sponsoransvarig för Opera på Skäret, har börjat sammanställa årets siffror. Sammanlagt har en bit över 10 000 biljetter sålts till Carmen samt de övriga konserterna.

Väldigt nöjda

– Det är fantastiskt med tanke på att vi har ökat antalet föreställningar med 30 procent jämfört med förra året. Så vi är väldigt nöjda, säger han.

Förra året då La Bohème sattes upp, besökte 8000 personer Skäret. I år valde man att satsa på fler föreställningar när välkända Carmen skulle sättas upp.

Beror på Carmen

– Framgången beror på Carmen som är en mycket populär opera. Vi har också haft fantastiska solister i Matilda Paulsson och Stuart Neill bland andra, säger Johannisson-Thörne.

Om ett par veckor ska sammanställningen av årets ekonomiska resultat vara färdig. Det är inte självklart att det går så bra som biljettförsäljningen indikerar.

– Att sätta upp Carmen är en ganska dyr historia. Vi har ändå haft 150 personer som jobbat i 2,5 månader med det här. Det vill till att alla delar av budgeten hålls.

Opera på Skäret hotades för två år sedan av konkurs när de inte kunde betala alla sina fordringsägare. Men det vände och förra året spräcktes det tidigare publikrekordet från 2008. Årets säsong var den åttonde i ordningen och man börjar redan att tänka så smått på framtiden.

Vill få folk att våga

– Det är inte självklart att vi kommer slå rekord igen nästa år, för få operor tål att spelas så mycket som Carmen. Men vi vill att folk ska våga gå på operor de inte känner till också.

Mer läsning

Annons