Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såld konst finns återpå väggarna i Hyttnäs

 På 1830-talet åkte kurbitsmålaren Kers Erik Jönsson, från Leksand, runt i norra länsdelen. I Hyttnäs i närheten av Ställberg målade han 1836 fjorton väggmålningar i festsalen. Sedan många år finns originalmålningarna i Siggebohyttans bergsmansgård. Sedan några veckor pryder kopior väggarna i festsalen.

Annons
Original. Listen blev kvar i Hyttnäs eftersom taket i Siggebohyttan är två decimeter högre.

– Jag köpte Hyttnäs år 2000, säger Hans Hedborg. Jag kände till målningarna och att de såldes 1938. Ända sedan jag köpte Hyttnäs har jag tyckt det skulle vara roligt att återskapa dem.

Nuvarande ägaren av Hyttnäs började med att återställa byggnaden både in- och utvändigt. När det blev klart var det dags att ta sig an målningarna.

Problemet var att det var svårt att få tag i någon som ville och kunde åta sig uppdraget. Hans kontaktade några datakillar som gjorde ett prov.

– Men det underkände jag.

Pia Zettergren i Ställdalen hörde så småningom talas om att någon behövde en konstnär. Men hon visste inte vem den personen var.

– En gemensam bekant gjorde att jag fick veta att det var Hans som behövde en konstnär. Jag fick börja med att göra ett prov på en av bilderna. Och det blev godkänt.

Återskapade målningarna

Gunnar Björkman, från Kopparberg, fotograferade samtliga väggmålningar på plats i Siggebohyttan. Han gjorde sedan bilder i A4-format. Med dessa som utgångspunkt har Pia återskapat väggmålningarna i Hyttnäs.

– Jag har mätt och mätt och sedan har jag använt mig av mitt omdöme. Jag har kompromissat lite. Men målningarna sitter i samma ordning som de satt från början.

Har gått i vågor

Pia började sitt arbete med målningarna i september förra året. I augusti var målningarna klara. Arbetet har gått i vågor. Ibland har Pia inte gjort ett penseldrag på tre veckor.

– Jag har fantiserat lite men texterna är exakt samma som originalmålningarna har, säger konstnären när hon tillsammans med ägaren studerar slutresultatet.

”Det blev bra”

– Jag tycker att det blev bra, säger Hans Hedborg. Jag är fullt nöjd. Hyttnässläkten, som bodde här till 1968, hade släktkalas i huset samma dag som målningarna blev klara. De var lite tagna av att se de återskapade målningarna.

Vid årets upplaga av Kulturglimtar höll familjen Hedborg öppet hus hemma vid Svepartorp, som ligger någon kilometer från Hyttnäs. Under dagen kom 270 personer och många av dem uttryckte då önskemål om att få se målningarna.

– Kanske kan det bli öppet hus i festsalen i samband med Kulturglimtar nästa år, säger Hans. Tanken finns i alla fall.

Återskapad. I och med att målningarna är på plats har festsalen återskapats.
Ridande kung. Kung Karl Johan finns med på några av väggmålningarna.

Mer läsning

Annons