Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på vintersäsong

Någon gång i februari-mars kommer den senaste satsningen vid Opera på Skäret att invigas. Det blir en vinterteater med plats för mellan 180 och 200 personer, som sommartid kan användas som orkestersal. Och längre fram planeras för restaurang och hotell.

Annons
Sten Johannisson och Sten Niclasson är övertygade om Opera på Skärets attraktionskraft nationellt och internationellt. De ser varje satsning som ett steg att stärka varumärket.

Det är i det gamla torkhuset som det just nu pågår byggverksamhet. Ett nytt golv är gjutet i den blivande teatersalongen och det återstår en del arbeten med väggar och inredning samt en ny dörr innan allt är klart.

Att sommarens verksamhet gått bra har NA redan rapporterat om. Det är bland annat delar av det överskottet som nu läggs i de runt 2 miljoner som vinterteatern kostar. Boverket och Sparbanksstiftelsen är också med och betalar.

– Det ska bli en kombinationslokal där två olika verksamheter kan avlösa varandra under året, berättar Sten Niclasson, konstnärlig ledare vid Opera på Skäret.

Hittills har det varit svårt och dyrt att vintertid ordna föreställningar och konserter vid Skäret, eftersom byggnaderna inte är anpassade efter klimatet.

– Vi har gjort några tillfälliga satsningar vintertid, men när det nya står klart blir vi oberoende av eventuell kyla.

Det gamla torkhuset ligger centralt på Skäret-området och fungerar som ett nav för verksamheten. Här finns loger, smink, syateljé, kontorsutrymmen med mera. Med den kombinerade vinterteatern och orkestersalen i huset öppnas alltså nya möjligheter.

– Nästa säsong kan vi erbjuda dem som ska jobba här bättre förhållanden, konstaterar Sten Niclasson.

– Att hela tiden utvecklas ligger i linje med våra ambitioner att spela en roll i kulturlivet i länet och regionen, säger Sten Johannisson-Thörne som är marknadsansvarig, och nämner samarbete med Svenska Kammarorkestern i Örebro som exempel.

– Vi ser också mer möjligheter att göra föreställningar för barn och unga.

Den stiftelse som driver Opera på Skäret ser också längre fram. Den har köpt in ett 5 hektar stort markområde precis vid infarten till området. Här ska i en framtid bli hotell.

– Och i den stora byggnaden som ligger i vinkel från operahuset ska det med tiden bli restaurang med stora glasväggar ut mot sjön, berättar de två entusiastiskt.

Men när är oklart.

Intresset i utlandet säger mycket om hur starkt Opera på Skäret är i operavärlden, säger Sten Johannisson-Thörne.

Mer läsning

Annons