Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon - totalsegrare i Guldpennan

Han levererar ord som griper tag och väcker tankar. Simon Johansson blev Kyrkbacksskolans totalsegrare i Guldpennan 2010. En uppsatstävling i Nobels anda.

Annons
En berättare. Simon Johansson 8B utsågs till totalsegrare i Kyrkbacksskolans litterturtävling Guldpennan 2010. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

En högtidlig stämning rådde i Ljusnarsbergs kyrka när elever från årskurs 6 till 9 samlades för att få veta vilka som vunnit årets Guldpenna. Skolans egen litteraturtävling som ska sporra unga att formulera berättelser. Temat denna gång var djur och samtliga elever har fått jobba med ett bidrag. Alla har skrivit under pseudonym och bara ett fåtal lärare har vetat vem som finns bakom.

Juryn har i processen fått ett tjugotal alster att bedöma och av dessa har en vinnare i varje årskurs utsetts samt en totalsegrare på skolan. I juryn ingick Anders Nordlund, kommunens bildningschef, Karin Säll också från kommunen samt Annika Nygren-Berg, reporter på NA.

Bidraget från Simon Johansson 8B enades juryn var det bästa. I motiveringen står bland annat att skribenten har ett målande språk som direkt fångar läsaren. Simon hade jobbat med skräckgenren och lyckats bra.

– Det är kul att skriva och jag gör det då och då hemma också. Skräck gillar jag, säger Simon.

Han vet inte innan hur berättelsen ska sluta. Simon bara fattar pennan och börjar. Ord för ord växer historien fram. Han föredrar att skriva för hand framför att sitta vid datorn.

– Det har blivit så. Det blir mer personligt.

Vinnare i de olika årskurserna blev Emma Oskarsson 6B, Linus Karlsson 7B, Felicia Nyman 8B och Carin Friberg 9A.

Prisade. Fler Guldpennevinnare blev fr v Emma Oskarsson 6B, Felicia Nyman 8B och Carin Friberg 9A. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons