Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjuts norrut dras in hösten 2013

Skolskjutsen för fem barn bosatta i norra delen av Ljusnarsbergs kommun till skolan i Grängesberg kommer att dras in från hösten 2013. Det har bildningsutskottet beslutat.

Annons

– Under 2011 kostade skolskjutsen för de här barnen kommunen 350 000 kronor, säger Anders Nordlund, bildningshcef i Ljusnarsberg. Barnen har åkt med en skolskjuts som Ludvika kommun ordnat. Den har nu dragits in eftersom Ludvika inte har några barn boende efter den turen kommande läsår.

Anledningen till att Ljusnarsberg betalat skjutsen till Grängesberg för de fem barnen är att det blivit betydligt dyrare för hemkommunen att ordna skjuts till skolan i Kopparberg.

Mjuk övergång

– Ska vi fortsätta bekosta skolkjuts till Grängesberg kommer årskostnaden att öka till 810 000 kronor, säger bildningschefen. Vi väljer dock att göra en mjuk övergång för den berörda familjen, vilket innebär att vi kommer att anordna skolskjuts i egen regi kommande läsår.

Kommunen kommer att leasa en minibuss och anställa en chaufför som även kommer att jobba som vaktmästare. Årskostnaden beräknas till 680 000 kronor.

Enda fallet i kommunen

– Det här alternativet blir billigare än om vi ska köpa tjänsten, säger Anders Nordlund. Dessutom får vi tillgång till en vaktmästare som bland annat kan hjälpa till med mattransporter till våra skolor.

Från höstterminen 2013 får de fem barnens föräldrar se till att barnen kommer till skolan i Grängesberg. De får även stå för resekostnaderna.

– Det här är det enda fallet där Ljusnarsbergs kommun bekostar skolresan till skola i annan kommun, säger bildningschefen.

Mer läsning

Annons