Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansträff i höstmörkret

KOPPARBERG. Det växer inga buskar inne i församlingshemmet, men det hindrade inte deltagarna i spelmansträffen i lördags att spela buskspel. Det spelades lite här och där, till exempel i kapprummet och i köket.

Annons
Ett livselixir. Det tycker Ingrid ”Ia” Andersson från Skäret, närmast i bild, att spelmanslåtar är.

Buskspel är när spelmansträffens deltagare delar upp sig i små grupper och spelar tillsammans, efter allspelet, som alla har varit med på. Just det uppstod på församlingshemmet i lördags kväll, när Bergslagernas spelmansgille ordnade sin traditionella höst-spelmansträff.

Diverse polskor och gånglåtar, liksom brudmarscher och skänklåtar avlöste varandra. Förutom fioler, fanns även basar, nyckelharpor, dragspel, gitarrer och flöjter. En del av det lite ovanligare slaget. Nils Robert Ohlström spelar på en ovanlig fiol. Den har fem strängar, i stället för fyra som är det vanliga. En kombination av altfiol och vanlig fiol skulle man kunna säga.

– Den är lätt att hantera och man kan lätt spela understämmor med den, berättade han.

Repertoaren var som alltid, väldigt varierad.

– Så klart att vi spelar mycket låtar av lokala spelmän, både gammalt och nyskrivet, sa Curt Lindmark i Bergslagernas spelmansgille. Men visst blir det också en hel del utifrån.

Som Bollnäspolskan till exempel, ett omtyckt stycke som ofta spelas på träffar och stämmor.

Ingrid ”Ia” Andersson bodde tidigare i Skäret och var en aktiv spelman i kommunen. Numera bor hon i Torsberg i Dalarna, men kommer titt som tätt tillbaka till Kopparberg och hälsar på. Hon har alltid med sig dragspelet.

– Låtarna kommer jag ihåg, säger hon och stämmer in i Bollnäspolskan som har börjat spelas vid ett av borden lite längre bort.

– Det här är ju underbart. Ett livselixir, säger hon glatt.

Jeanette Lindmark i Bergslagernas spelmansgille har infört en ny variant på spelträffen. Hon har en korg med ihoprullade papperslappar.

– På varje lapp står namnet på en låt. Vi drar lappar ur korgen och varierar vem som får leda låten. Det kan vara en låt som någon av oss har skrivit, eller om någon vill träna på att leda en låt. Stämningen är otvungen och det här är ett bra tillfälle att öva inför större spelmansstämmor, då publiken ofta är större.

Ett 40-tal spelmän från Dalarna till Sydnärke, deltog i träffen.

Låtlotteri. I en korg ligger lappar med namn på kända folkmusiklåtar. Jeanette Lindmark gick runt med korgen under allspelet och lät deltagarna dra låtar.
Femsträngat. Nils Robert Ohlström spelar på en femsträngad fiol istället för den traditionella fyrsträngade. Det ger stora möjligheter att spela understämmor, berättar han.
Buskspel. Som på en vanlig spelmansstämma delade spelmännen upp sig i grupper, så kallat buskspel. En buske fick vara i köket.

Mer läsning

Annons