Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spolarnas lön är glada barn

På 1950-talet började Artur Hermansson spola is i bostadsområdet Herrhagen i Kopparberg för att barnen skulle ha någonstans att åka skridskor. Så småningom tog sonen Lars-Olov över den sysslan och på den vägen är det fortfarande.

Annons
Skolklasser. Ofta kommer skolklasser från Garhytteskolan till Herrhags-rinken för att åka skridskor. En del av barnen kommer dit även på kvällstid.  BILD: INGVAR SVENSSON

– Jag började i brandkåren 1970 och ungefär samtidigt började jag göra is, säger Lars-Olov, som själv lärde sig åka skridskor på Herrhagsrinken. Mina två äldre pojkar ville börja åka och då var det bara att börja spola.

Lars-Olov, som tar vatten från en brandpost i närheten, vet inte hur många timmar han spolat is. Men det handlar om onödigt många.

– Markens ojämnhet gör att det går åt mycket vatten och även tar mycket mer tid än det skulle kunna göra, säger ismakaren. Min önskan är att kommunen kan bidra med ett lass fin sand. Det skulle underlätta arbetet och vattenförbrukningen skulle bli mindre.

Rinken kom till när vägen till Ljusnarsnäs byggdes. De överblivna massorna kom till användning. Ett antal gamla badbryggor från Djäkensbadet fick bli sarg.

– Vi hade sarg runt om, säger Bert Davidsson, som sedan snart femton år sköter snöplogningen. Men så plockade vi ned sargen på långsidorna eftersom vi inte fick bort snön.

Dessutom fanns det andra som också ville ha en del av de gamla bryggorna. Lars-Olov Hermansson säger att det handlade mest om avundsjuka.

För tio år sedan byggde Lars-Olov och Tommy Bergman en omklädningspaviljong av virke som körts till sopstationen. Rinken har också belysning och även grillplats.

– Det var en period då antalet barn minskade i bostadsområdet, säger Lars-Olov. Men nu har det kommit mycket barn igen. Det är folk här varje kväll.

Även på dagtid utnyttjas rinken i Herrhagen. Både förskolan och skolan använder den eftersom det ännu inte finns is vid Olovsvallen.

– Jag åkte skridskor själv här som barn, säger Lil Jacobsson, lärare vid Garhytteskolan. Det är jättebra att den här planen spolas. Vi brukar alltid gå hit om det inte finns is någon annanstans.

Linnea Didic var en av de lågstadieelever från Garhytteskolan som åkte skridskor häromdagen. Hon och kompisarna tycker det är kul att gå dit.

– Det här är min och Berts lön, säger Lars-Olov när han följer barnens skridskoåkning från sidan. Vi har inte bestämt hur länge vi ska hålla på. Men som det känns nu kör vi så länge som barnen vill åka här. Vi hoppas att någon vill ta över efter oss. Det vore synd om rinken försvinner. Den fyller ett stort behov.

Mycket jobb. Lars-Olov Hermansson, till vänster och Bert Davidsson har genom åren lagt ned mycket jobb på isbanan. Båda känner lite extra för den eftersom de haft barn som lärt sig åka skridskor där.  BILD: INGVAR SVENSSON
Konstverk. En av Lars-Olov Hermanssons söner har gjort konstverket i omklädningspaviljongen.

Mer läsning

Annons