Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städ och inköp läggs ut på entreprenad?

Socialförvaltningen ska undersöka om städ och inköp kan utföras av andra aktörer än hemtjänsten. Ett förslag ska arbetas fram till detaljbudgeten. I dagsläget sköter Samhall tvätt och matdistribution.

Annons

Socialchef Charlotte Dahlbom har börjat titta på hur hemtjänsten ska arbeta framöver. En del är att planera långsiktigt för vilka uppgifter hemtjänstpersonalen ska ha.

– Tittar vi framåt så kommer allt fler äldre att behöva stöd av hemtjänsten i form av omvårdnad. Vi måste titta på vad vi ska rikta in vårt arbete mot. När det gäller tvätt och matdistribution ser vi redan nu att även andra kan göra ett bra arbete, säger Dahlbom.

Ge tid till omvårdnad

Om en annan aktör tog hand om städ och inköp skulle personalen få mer tid för rent omvårdnadsarbete, anser hon.

– De vårdtagare som har hjälp av hemtjänsten nu har ofta stora omvårdnadsbehov. Det innebär att vårdarbetet blivit mer krävande och kvalificerat.

I dagsläget rör sig volymen för städ och inköp om drygt två årsarbetare.

Enligt utredningen som socialchefen gjort kan besparingen röra sig om cirka 240 000 kronor per år förutsatt att den externa aktörens timpris är 60 kronor lägre än kommunens timkostnad för inköp och städ.

– Det är inte säkert att det blir just det priset. Men vi måste se om det kan bli en lägre kostnad än om vi själva utför uppgifterna, säger Charlotte Dahlbom.

Beslut i oktober

I oktober ska kommunstyrelsen fatta beslut om detaljbudgeten. Då ska förslaget vara färdigt, och därefter beslutas det om inköp och städ ska tas med i upphandlingen. Vem som får utföra tjänsterna beror helt på upphandlingsprocessen.

Mer läsning

Annons