Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för spela eget instrument

Intensivt och fyllt med glädje. Instrumentdemonstrationen i årskurs 2 på Garhyttekolan lyfte nästan taket.

Annons

Musiken genomsyrar tillvaron och har stor betydelse för flertalet. Att själv kunna musicera kan skapa ännu mer glädje. Hos barn är det självklart att ge sig i kast med olika ljud.

– Alla barn, det kan jag nog säga, utövar musik. Redan när de jollrar och sedan i lek. ”Du kan inte ta mig”, är en vanlig ramsa som brukar ha en melodi. När barn leker kan det bli som en miniopera, säger musikläraren Ida Blomkvist som tillsammans med kollegan Helena Engström Anestedt presenterar olika blåsinstrument för Garhytteskolans elever.

En halvtimme har de till sitt förfogande och alla som vill ska få chansen att blåsa i flöjt, trumpet, klarinett eller saxofon. Och intresset är hur stort som helst. På frågan vem som vill testa fladrar många händer i luften.

– Vi riktar informationen mot årskurserna två och tre, då eleverna börjar spela. Ska man lyssna på eleverna vill flertalet spela något instrument, men föräldrarna har sista ordet och vi kan kanske inte alltid ta emot alla. Platserna är begränsade, säger Helena.

Hon och Ida är övertygade om att musiken är oerhört viktig för alla människor. För en del skolbarn kan musiken vara en väg när det känns tungt med övriga ämnen i skolan.

– Att klara att spela stärker självförtroendet och spiller över på annat, säger Ida.

Musiken skapar också gemenskap och för traditioner vidare. Musiken kan vara ett sätt att få energin att flöda, men också ett sätt att finna lugnet.

Bland dessa elever blev det fart och fläkt. Alla ville blåsa i något instrument och ljuden fyllde den lilla lokalen.

– Ja, det är tillåtet att hålla för öronen, säger Helena och skrattar.

Barnen övar några sånger inför skolavslutningen och så är det slut på lektionen. Nu får var och en fundera vidare på om de ska spela något instrument till hösten.

Gemenskap. Musiken ger förutsättningar för att skapa gemenskap och glädje. Eleverna på Garhytteskolan tränar lite inför kommande skolavslutning.
Musiklärarna Ida Blomkvist och Helena Engström Anestedt låter elever i årskurserna ett och två testa olika blåsinstrument. Ida räcker fram en tvärflöjt.

Mer läsning

Annons