Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ordna skolgång för alla

Ljusnarsbergs kommun har svårt att erbjuda alla asylsökande barn skolgång. Kyrkbacksskolan brottas med lokalproblem. Bildningsförvaltningen jobbar för fullt med att hitta en lösning.

Annons

– Vi är på gränsen. Nu håller vi på och tittar om det går att placera de berörda barnen vid lärcenter i Kopparberg, säger bildningschef Anders Nordlund.

Antalet asylsökande och ensamkommande flyktingbarn i kommunen ökar hela tiden. Sedan Anders Nordlund tillträdde sin befattning för ett och ett halvt år sedan har antalet barn nästan fördubblats.

Styr inte frågan

– Problemet i sammanhanget är att vi inte styr frågan. Därför vet vi inte när och om det kommer fler barn. Eftersom det till största del handlar om asylsökande barn kan det gå snabbt. Vi håller på att diskutera den här problematiken med Migrationsverket.

Bildningschefen tycker att kommunen på ett bra sätt klarat av att ordna skolgång både för ensammande barn och asylsökande barn hittills.

– Men vi hade inte väntat oss den här anstormningen.

Enligt gällande regelverk ska respektive kommun så snart som möjligt ordna med skolgång. Dock senast en månad efter ankomsten till Sverige ska barnens skolgång vara ordnad.

Inom en månad

– Vi löser det här, säger bildningschefen. Det kan ta ytterligare någon vecka innan de som kommit senast kan få börja i skolan. Jag tror att vi klarar det inom en månad.

I dag är det 25 asylsökande barn som går vid Garhytteskolan i förskoleklass till och med årskurs 2. I förskolan går fem–sex barn.

– I årskurs 3 till och med 9 vid Kyrkbacksskolan har vi 25 asylsökande elever. Dessutom har vi ett antal gymnasieelever placerade vid Lindeskolan.

Mer läsning

Annons