Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingshus som byggnadsminne diskuteras

Det finns ett förslag aom tt ansöka hos länsstyrelsen om byggnadsminnesskydd på Tingshuset i Kopparberg. Nu ska frågan diskuteras i kommunstyrelsen.

Annons

Det var förra året som Hans Hedborg (C) lämnade en motion till kommunfullmäktige om att Tingshuset borde förklaras som byggnadsminne.

Hedborg hänvisade till en rapport från Örebro läns museum från 2010 av Anna Rodin. Hon skriver att Tingshuset i Kopparberg uppfördes möjligen redan 1641 som gruvstuga eller ersatte en äldre gruvstuga 1758. Byggnaden genomgick sedan en omfattande ombyggnad 1893. Rodin anser att området i centrum med Tingshuset är ett område av riksintresse för kulturmiljövården.

Hedborg framhåller

att miljön i centrala Kopparberg är väl värd att lyfta fram och viktig att bevara och föreslog att kommunstyrelsen skulle ansöka om att Tingshuset förklaras som byggnadsminne.

Kommunförvaltningen

har utrett vilka regler som gäller i den här frågan och ett förslag till yttrande finns med till kommunstyrelsens sammanträde på onsdag. Om en byggnadsminnesansökan ska eller inte skickas till länstyrelsen är inte beslutat. I förslaget till yttrande från kommunstyrelsen till fullmäktige står bara att fullmäktige delar Hedborgs uppfattning att Tingshuset är en byggnad med stort historiskt och kulturellt värde för kommunen.

Mer läsning

Annons