Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde elev utan betyg

Var fjärde elev i Ljusnarsberg lämnar grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen.
Ändå gör ansvariga för skolan ingen utvärdering kring hur fler elever ska kunna nå målen. Det konstaterar Skolinspektionen.

Annons

Den tillsyn som nu genomförts visar att var fjärde elev i kommunen lämnar grundskolan utan betyg i alla ämnen. Ändå gör ansvariga för skolan ingen samlad utvärdering av elevernas kunskapsresultat, varken i årskurs 3 eller 5, skriver Skolinspektionen i rapporten.

Detta gör att kommunens skolor saknar ett viktigt underlag för beslut om såväl organisation som resurser och stödinsatser. Något som kan vara avgörande för elevernas kunskapsutveckling.

– Det är viktigt att följa upp elevernas kunskaper för att veta vad som krävs för att fler elever ska nå målen i skolan. Rektorerna måste därför ta ett större ansvar för att elevernas resultat följs upp och utvärderas, säger Ewa Petterson, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

De konstaterar också att flera i personalen saknar pedagogisk högskoleutbildning, framför allt inom fritidshemmen. Men även att Lärcentrum är bra på att följa upp de studerandes kunskapsresultat och använda det som underlag för att förbättra verksamheten.

Från skolans sida ser de Skolinspektionens kritik som positiv. Som en möjlighet att förbättra kvalitén på den nuvarande undervisningen. En del av kritiken har redan åtgärdats medan andra delar återstår.

– Det här är utgångspunkten för allt förbättringsarbete. Vi har en lista med saker att fixa och en läxa att göra, säger bildningschefen Anders Nordlund.

Nordlund anser att skolan som helhet är bra. Det turbulenta läsår som gått, med nedskärningar och anpassningar efter elevantal, har dock gjort att året varit extra tufft.

– Men nu går vi mot en lugnare period, vilket gör det lättare att ta tag i förbättringsarbetet.

Tillsynen är en del av Skolinspektionens genomgång av samtliga kommuner och skolor i landet. Skolinspektionen lyfter i första hand fram områden där skolverksamheten brister och som behöver förbättras utifrån elevernas rätt till god utbildning i trygg miljö.

Mer läsning

Annons