Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamheter överskattar kommunens finanser

Politiker och tjänstemän i Ljusnarsbergs kommun har högre ambitioner än de finansiella förutsättningarna.
Utifrån årsredovisningen för 2011 kan konstateras att kommunen inte når upp till något av de finansiella mål som satts.

Annons

– Det här är inte alldeles bra för kommunen, säger ekonomichef Bo Wallströmer, som kommer att föredra fjolårets bokslut när kommunstyrelsens ledamöter har en heldag i dag kring 2011 års resultat och verksamhet.

Ekonomichefen menar att det finns tendenser till att kommunens finansiella situation överskattas. Han beskriver situationen som bräcklig.

Lågt överskottEnligt årsredovisningen gjorde kommunen ett överskott på 2,6 miljoner kronor i fjol. Men det verkliga utfallet kommer att hamna på cirka 1,9 miljoner kronor.

– Vi har några poster som ska justeras och som påverkar resultatet negativt, säger Bo Wallströmer. Justeringarna görs för att det ska bli så korrekt som möjligt. Vi har gott om tid på oss eftersom kommunfullmäktige ska ta ställning till årsredovisningen först den 24 maj.

Skatteintäkterna i fjol blev 3,8 miljoner kronor bättre än budget och statsbidragen blev 1,2 miljoner kronor bättre än beräknat.

– Dessa intäkter förklarar i princip vårt överskott, säger ekonomichefen. Då ska vi komma ihåg att statsbidragen och skatteintäkterna jämfört med 2010 minskade med 6,1 miljoner kronor.

Fem till sju miljonerBo Wallströmer menar att Ljusnarsberg behöver göra ett plus på någonstans mellan fem och sju miljoner kronor. Men dit är det svårt att nå.

– Investeringsnivån är för hög. Investeringen i bowlinghallen behandlades inte i budgeten. Sedan har vi byggt om Bergsgården för 1,8 miljoner kronor. Den satsningen togs heller inte med i budgeten. De här båda investeringarna har påverkat likviditeten.

Nu väntar Bo Wallströmer och många av hans kolleger i landet på vad revideringen av utjämningsbidraget ska utmynna i. Ljusnarsberg har förväntat sig en intäkt på åtta miljoner kronor i år.

– De pengarna kommer vi inte att få före årsskiftet. Vi hade hoppats på ett beslut under våren. Nu vet vi inte ens om det blir ett beslut i år.

Mer läsning

Annons